Cod roşu pe Prut
Directorul barajului Stânca- Costeşti spune că există o rezervă de volum pentru atenuarea viiturii de cel puţin 150 de milioane de metri cubi de apă.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 24 Iunie 2010, 11:47
Costeşti este pregătit să facă faţă unei eventuale viituri de pe Prut, a declarat directorul barajului, Gheorghe Coroi.
Acesta a spus că în bazinul superior al Prutului s-a format o viitură, care a atins debitul maxim la Cernăuţi şi care urmează să ajungă în Lacul de acumulare de la Stânca, cu o viteză la intrarea în ţară de zece ori mai mare: 820 mc/s, faţă de 81 mc/s în mod normal.
Gheorghe Coroi dă asigurări că în lac sunt 735 milioane mc, la nivelul normal de retenţie, din care se vor evacua, în aval, 176 mc/s, pentru a atenua viitura şi a nu pune în pericol siguranţa barajului.
Ulterior, debitul evacuat va fi mărit la 400mc/s, dar nu mai mult, pentru a nu afecta digurile de pe Dunăre.
Acestea sunt deja sub presiunea viiturilor Dunării şi vor suporta şi viitura de pe Prut.
Directorul barajului Stânca- Costeşti spune că există o rezervă de volum pentru atenuarea viiturii de cel puţin 150 de milioane de metri cubi de apă.
"Barajul este, din punct de vedere tehnic, pregătit să preia viitura, iar măsurile se iau în funcţie de debitul din amonte. Vom controla debitul evacuat, astfel încât în aval să nu existe probleme. Vom funcţiona la aceşti parametri cam două săptămâni, în funcţie de evoluţia precipitaţiilor”, a afirmat Coroi.
Tot el susţine că unda de viitură, care a intrat miercuri pe teritoriul României, este prognozată să ajungă la Stânca - Costeşti vineri şi sâmbătă.
Faţă de anul 2008, când au fost înregistrate inundaţii masive, dar care au fost controlate de baraj, nivelul apei în lac este mai mic cu 7 cm, respectiv a fost la 91, 15 cm, iar volumul este aproape la jumătate faţă de acum doi ani.
Barajul de la Stânca, care a fost construit in 1978, a fost proiectat pentru a prelua 1,4 miliarde de metri cubi de apă. Nivelul normal de retenţie este de 90,8 m.