Cod roşu pe Dunăre, Prut şi Siret
UPDATE: Hidrologii au emis noi avertizări de cod roşu, galben şi portocaliu pentru mai multe râuri din nord-estul României. Codul Roşu este valabil pentru Dunăre, Prut şi Siret.
05 Iulie 2010, 08:51
Hidrologii au emis noi avertizări de cod roşu, galben şi portocaliu pentru mai multe râuri din zona de nord-est a României.
Potrivit Administraţiei Naţionale "Apele Române" avertizarea este valabilă din 05.07.2010 ora 16:00 până pe 06.07.2010 la ora 16:00 şi sunt vizate izolat şi creşteri importante de debite pe râurile din zonele de munte din celelalte bazine hidrografice.
A fost instituit Cod Roşu pe râul Prut pe sectorul Stânca Aval - Dranceni din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi pe sectorul Sivita-Dunăre (judeţul Galaţi), precum şi pe râul Siret pe sectorul Şendreni-Dunăre (judeţul Galaţi).
Toate detaliile privind avertizările le puteţi citi aici.
Nivelul fluviului Dunărea a atins, la Galaţi, 676 de cm, cu 6 cm mai mult decât duminică. După şedinţa comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă desfăşurată la Galaţi, s-a luat decizia construirii unui dig de protecţie a cartierului gălăţean Valea Oraşului, unde se află circa 7.000 de locuitori în pericol de a fi inundaţi.
Potrivit corespondentului nostru, Maria Măndiţă, digul, care trebuie finalizat până marţi dimineaţă, va avea în final o lungime de 4,5 km şi o înăţime de 1,5 metri. Pentru realizarea acestui dig, angajaţi MAI, MapN şi lucrători ai unor societăţi comerciale din Galaţi au lucrat, toată noaptea, în zona Port.
În ajutorul gălăţenilor au venit deja echipe de jandarmi din Bucureşti şi Prahova. Urmează să ajungă echipe de lucrători ISU şi din alte judeţe. Toate forţele MAI şi MapN venite din alte judeţe vor rămăne la Galaţi pănă va trecere pericolul pe Dunăre. Ei vor fi cazaţi în cămine şcolare, iar masa le va fi asigurată de Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Potrivit prognozei hidrologice, vârful de viitură pe Dunăre va ajunge la Galaţi în ziua de 9 iulie. Din cauza nivelului ridicat al Dunării, nici Siretul nu mai poate deversa apele umflate.
Astfel, zeci de gospodării din cartierul gălăţean Barboşi sunt inundate. La Şendreni, se monitorizează în permanenţă digul de apărare supraînălţat în permanenţă în ultimele 7 zile. Deşi casele din comună nu au fost inundate, DN 2 B este acoperit de apă, la fel un atelier de tâmplărie şi o staţie de carburanţi. Tot din cauza Siretului, DJ 204 N este acoperit cu apă cu o adâncime de 2,5 metri, de mai bine de o săptămă.
Accesul în comuna Nămoloasa se face doar pe digul de protecţie, care face legătura între comunele Măicăneşti şi Nămoloasa.
Situaţia inundaţiilor la Suceava
Mai mult de 4000 de case au fost inundate, iar peste 40 au fost distruse în totalitate din cauza ploilor din ultimele zile în judeţul Suceava. Potrivit unui bilanţ al autorităţilor locale, şase persoane au murit în această perioadă.
Potrivit corespondentului Radio România, Mihaela Buculei, noaptea trecută a fost una fără ploi însemnate cantitativ, însă pentru judeţul Suceava a fost emisă o atenţionare cod galben din punct de vedere hidrologic pentru râurile Suceava, Moldova şi afluenţii acestora până luni la ora 16:00.
Au fost luate măsuri de golire a amenajărilor piscicole cu scopul preluării unor eventuale viituri. Forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei şi Poliţiei acţionează în zonele inundate pentru ajutorarea sinistraţilor şi pentru recuperarea unor bunuri din gospodăriile acestora.
Numărul persoanelor evacuate este de aproximativ 150, acestea fiind adăpostiţi în grădiniţe, şcoli şi în locuinţe modulare. În ultimele zile, mai mulţi miniştri ai cabinetului Boc au inspectat zonele inundate.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc s-au aflat duminică, din nou, în zonele afectate de inundaţii. Şeful statului le-a promis localnicilor din Săuceşti că în acest an se va începe construcţia unui dig care să apere localitatea de inundaţii.
Prezent la reuniunea Comitetului pentru situaţii de urgenţă de la Suceava, premierul Emil Boc le-a spus celor prezenţi că priorităţile sunt oamenii şi viaţile acestora. Guvernul nu va da despăgubiri celor care şi-au construit casele fără autorizaţie în zonele inundate.
Persoanele care vor să sprijine victimele inundaţiilor pot face donaţii, pentru mai multe informaţii citiţi aici.
Statele Uniunii Europene trimit ajutoare
Un prim convoi cu asistenţă tehnică din partea celorlalte state membre ale Uniunii Europene, este aşteptat să sosească luni în ţară. Belgia şi Austria trimit pentru zonele inundate pompe, generatoare electrice şi unităţi de purificare a apei. Echipamentele au fost oferite după ce România a cerut acum două zile declanşarea mecanismului european de protecţie civilă.
Potrivit corespondentului Radio România, Claudia Marcu, convoiul a plecat duminică din Belgia, cu 11 pompe, 5 generatoare electrice şi o unitate de purificare a apei, echipament care va fi acţionat de o echipă de nouă persoane.
Vicepremierul Belgiei şi ministrul afacerilor externe, Steven Vanackere, a spus că pentru Belgia este important să răspundă imediat cererii făcute de România. Cu acelaşi transport va fi adus şi echipamentul oferit de Austria şi acceptat de ţara noastră. Este vorba de alte 10 pompe de apă şi trei generatoare electrice. La numai câteva ore de la cererea pentru declanşarea mecanismului, alte două ţări şi-au oferit sprijinul, este vorba de Franţa şi Estonia.
România încă analizează ofertele acestora. Mecanismul european de protecţie civilă facilitează intervenţiile rapide în situaţii de urgenţă, cum ar fi cutremure sau inundaţii. Odată declanşat, mecanismul asigură coordonarea asistenţei în afara şi în interiorul Uniunii Europene, 31 de ţări fiind partenere în acest sistem de intervenţie.
Puteţi consulta harta zonelor afectate de inundaţii aici.