Cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea
Hidrologii au decis instituirea codului portocaliu pe Dunăre, sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea, de pe raza a patru judeţe, începând de sâmbătă.
06 Aprilie 2013, 07:27
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a decis instituirea codului portocaliu pe Dunăre, sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia), de pe raza judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, începând de sâmbătă, ora 6.00.
Măsura a fost decisă având în vedere situaţia hidrologică actuală, prognoza debitelor pe Dunăre la intrarea în ţară şi evoluţia debitelor defluente de la Sistemul Hidro-Energetic de Navigaţie (S.H.E.N.) Porţile de Fier.
Totodată, se menţine avertizarea Cod Galben pe tot sectorul românesc al Dunării aval S.H.E.N. Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) şi pe braţele Dunării - judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.
În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologică.
Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice a transmis, vineri după-amiază, o avertizare hidrologică de fenomene periculoase pe Dunăre, Cod Portocaliu, către prefecturile judeţelor Dolj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman şi Cod Galben către prefecturile judeţelor Brăila, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Tulcea.
Sute de localităţi, afectate de precipitaţiile abundente
Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat, în cadrul comandamentului convocat în urma avertizărilor emise de Institutul Naţional de Hidrologie, că precipitaţiile abundente din ultimele zile au afectat 125 de localităţi din 15 judeţe, nu au existat victime, însă patru persoane au fost evacuate din cauza alunecărilor de teren.
Vicepremierul a menţionat că cele 125 de localităţi afectate se află în judeţele Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Olt, Suceva, Vâlcea şi Vrancea.
Ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, a cerut la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca prefecţii, dar şi preşedinţii de Consilii Judeţene şi Locale să acorde atenţie reabilitării drumurilor şi podurilor afectate, acolo unde este posibil.
Între timp, meteorologii nu au veşti bune: ploile nu se opresc cel puţin până duminică, deşi cantităţile de apă nu vor fi mari, a precizat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorlogie, Ion Sandu.
Autorităţilor vor şti care sunt punctele critice de pe Dunăre
Prefecţii şi instituţiile din judeţele riverane Dunării vor avea la dispoziţie, de luni, scenarii care vor indica punctele critice unde trebuie acţionat cu rapiditate, pentru a limita efectele inundaţiilor, a anunţat ministrul apelor, Lucia Varga.
Într-un interviu pentru Radio România, ministrul precizează că există 300 de lucrări de amenajări ale cursurilor râurilor neterminate şi că este nevoie de 73 de miliarde de euro pentru ca cel puţin 70% din populaţia României să fie protejată împotriva inundaţiilor.
"Am luat o decizie pe termen mediu de schimbare radicală de politică şi anume: nu mai facem lucrări doar punctual, acolo unde într-adevăr sunt situaţii din acestea critice, în caz de ape mari", a declarat ministrul apelor, Lucia Varga.
"Trebuie să facem amenajări strategice ale bazinelor hidrografice, începând de la împăduriri, începând de la combaterea torenţilor acolo, sus la munte, acumulări, baraje în care să ţinem apa în caz de ape mari şi apoi zone umede şi îndiguiri, astfel încât să-i apărăm pe cetăţeni.
"Trebuie însă să vă spun un lucru: conform strategiei de management al riscului la inundaţii, pentru a asigura un grad de apărare pentru cetăţeni de 70% până în 2020, ne-ar trebui 17 miliarde de euro", a mai precizat Lucia Varga.