Cod portocaliu pe Dunăre, de la Porţile de Fier la Zimnicea
Pericol de inundaţii pe Dunăre. Primele probleme au apărut, sâmbătă după-amiază, la Bechet, în judeţul Dolj, unde Dunărea a inundat un sector din portul oraşului.
07 Aprilie 2013, 09:28
Pericol de inundaţii pe Dunăre: în următoarele cinci zile se aşteaptă creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, scrie redactorul Radio România, Costi Dumăscu.
Hidrologii au instituit "cod portocaliu" de la Porţile de Fier la Zimnicea şi "cod galben" pe tot restul sectorului românesc al fluviului.
Primele probleme au apărut, sâmbătă după-amiază, la Bechet, în judeţul Dolj, unde Dunărea a inundat un sector din portul oraşului.
La Corabia, în judeţul Olt, apele s-au revărsat pe zeci de hectare de teren agricol şi pădure.
Autorităţile sunt în alertă maximă, afirmă purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Monica Dajbog.
"Ministerul Afacerilor Interne poate interveni oricând cu ajutorul celor nouă elicoptere pregătite pentru urgenţele medicale. În zona de sud, localităţile cu risc de inundaţii sunt monitorizate permanent, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sunt activate, ministerul ne-a mobilizat atât lucrători de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, cât şi de la inspectoratele de jandarmi şi poliţie. De asemenea, se colaborează cu angajaţi ai altor structuri ale statului, inclusiv cu comitetele de voluntari", a spus Monica Dajog.
Atenţionări pe mai multe râuri din nordul şi vestul ţării
Rămân valabile până diseară, la ora 20:00, şi atenţionările de inundaţii instituite pe mai multe râuri din nordul şi vestul ţării, informează corespondentul Radio România, Adrian Lungu.
În judeţul Sălaj apele au produs şi sâmbătă pagube.
Aproximativ 700 de hectare de teren agricol, 12 gospodării şi mai multe drumuri judeţene au fost inundate în Sălaj din cauza precipitaţiilor abundente.
Prezent în Sălaj, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, generalul de brigadă Ioan Baş, a solicitat luarea de măsuri urgente pentru asigurarea permanenţei în primării şi monitorizarea reală a râurilor şi pârâurilor din întreaga ţară, având în vedere că au fost prognozate ploi şi pentru perioada imediat următoare.
Autorităţile sălăjene au dispus monitorizarea în permanenţă a acumulării Vârşolţ, nivelul apei crescând alarmant, riscul producerii de inundaţii în aval fiind din ce în ce mai mare.
Trafic rutier, redat celor 1500 de oameni izolaţi în două sate din judeţul Buzău
Traficul rutier către cei aproape 1500 de oameni izolati în două sate din judeţul Buzău a fost redat sâmbătă noapte, transmite corespondentul Radio România, Cristina Moise.
Potrivit autorităţilor locale din comuna Lopătari, lucrarea care s-a realizat în două zile este una provizorie astfel încât oamenii din satele Terca şi Ploştina să poată merge la serviciu sau să se aprovizioneze şi să aibă acces la asistenţă medicală.
Culeea podului de peste pâraul Slănic a fost ruptă de viituri în noaptea de 3 spre 4 aprilie în urma ploilor abundente, dar şi a temperaturilor ridicate care au dus la dezgheţ brusc în zona de munte.
Potrivit prefectului Gabriel Balta o importantă cauză care a dus la dezastrul de la Lopătari o constituie şi defrişările masive.
Autorităţile se gândesc şi la restricţii de tonaj pe drumul provizoriu, ţinând cont că acesta este tranzitat zilnic de camioane 6x6 încărcate cu lemn şi care ating şi 40 de tone.