Cod portocaliu de ploi în estul şi sud-estul ţării
Bucureştiul şi 11 judeţe se află până vineri sub incidenţa unui cod meteo de ploi şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.
24 Mai 2012, 09:47
Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de ploi şi vijelii, valabilă pentru Bucureşti şi judeţele Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călaraşi, Ilfov, Galaţi, Vrancea, Suceava, Neamţ şi Bacău, începând de joi, ora 18.00, până vineri, ora 6.00.
În acest interval instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vantului şi izolat caderi de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 25 l/mp şi izolat 40...50 l/mp.
Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.
Miercuri a fost emisă o avertizare de cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, valabilă în aproape toată ţara, începând de miercuri, ora 15.00, şi până vineri, ora 12.00.
Începând de joi, ora 6.00, şi până vineri, la ora 12.00, avertizarea cod galben cuprinde aproape toată ţara, cu excepţia judeţelor Olt, Dolj, Mureş, Timiş, Sălaj şi Satu Mare.
Aproximativ 40 de familii din localităţile prahovene Ceraşu şi Drajna sunt izolate, în zonele în care acestea locuiesc putându-se ajunge doar pe jos, după ce două drumuri de acces situate pe marginea unor ape s-au surpat din cauza ploilor torenţiale.
În aceeaşi situaţie sunt alte zece familii din comuna Drajna, a precizat reprezentantul Prefecturii Prahova.
În mai multe regiuni din judeţ, pompierii au intervenit pentru a evacua apa care a pătruns în locuinţe.
De asemenea, pentru evitarea inundaţiilor Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a decis evacuarea unor cantităţi de apă mari din două lacuri de acumulare.
Pagube produse de revărsarea râului Coşuştea
Autorităţile au instituit cod portocaliu pe râul Motru şi pe afluentul acestuia, Coşuştea, în judeţul Mehedinţi.
În comuna Bala, din cauza revărsării râului Coşuştea au fost afectate un drum judeţean, trei drumuri comunale şi mai multe drumuri săteşti.
În comuna Ilovăţ, apa a intrat în două case, două anexe gospodăreşti, a afectat un drum judeţean şi trei drumuri săteşti.
Din cauza distrugerii unor poduri şi podeţe, localitatile Firizu şi Racova sunt izolate.
Rupte de lume sunt şi satele Gornenţi şi Malarişca din nordul judeţului Mehedinţi.
Drumurile comunale care mergeau către acestea sunt impracticabile din cauza ravenelor de peste un metru săpate de torente.
În comuna Siseşti, au fost afectate o casă, două anexe şi zece uliţe.
Tot din cauza revarsării râului Coşuştea, pe raza comunei Corcova au fost afectate patru curţi, două grădini, iar în satul Cordun a fost inundată o locuinţă.
În total, în Mehedinţi sunt acoperite de ape peste 270 de ha teren arabil, cultivate cu grâu, porumb, legume sau furaje şi 120 ha de păşuni.
Desi apele bat în retragere, autorităţile rămân în alertă pentru că se aşteaptă în continuare precipitaţii, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu.