Cod portocaliu de ninsori şi viscol până miercuri dimineaţă
Circulația rutieră este închisă pe toate drumurile naționale din șase județe, zeci de drumuri din alte județe și șase puncte de trecere a frontierei sunt închise iar în aproape 1200 de școli cursurile vor fi suspendate luni.
Articol de Paul Poteraşi, 05 Februarie 2012, 07:30
Ora 20.50 - CNADNR anunță că la ora 20.00 erau închise 45 de drumuri naționale.
Ora 20.45 - Circulaţia a fost oprită pe autostrada A2 între Bucureşti şi Feteşti şi restricţionată pentru maşinile de peste 3,5 tone între Feteşti şi Cernavodă.
Ora 20.14 - Cursurile din aproape 1200 de şcoli vor fi suspendate luni. Potrivit redactorului Radio România, Cristina Iliescu, este vorba despre şcoli din judeţele Vrancea, Buzău, Botoşani, Iaşi
Ora 20.00 - Drumul naţional 73C Curtea de Arges – Râmnicu Vâlcea este închis.
Ora 19.50- Potrivit Ministerului Transporturilor, 57 de trenuri au fost anulate, portul Mangalia este închis, iar pe braţele Sfântu Gheorghe şi Chilia nu se circulă din cauza sloiurilor de gheaţă.
Au fost închise drumurile naţionale din judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Buzău şi Călăraşi. 28 de drumuri naţionale din alte judeţe sunt închise.
Punctele de trecere a frontierei între România şi Serbia Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II sunt închise.
Sunt închise şi punctele de trecere a frontierei între România şi Bulgaria Giurgiu-Ruse, Bechet-Oriahovo, Calafat-Vidin şi Negru Vodă-Kardam, potrivitit agenţiei bulgare de presă Focus.
Ora 17.20 - CNADNR anunţă că începând cu ora 18.00 se închid drumurile naţionale din judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Buzău şi Călăraşi.
Ora 16.02 - CNADNR anunţă că 23 de drumuri naţionale sunt închise din cauza viscolului. La 18.00 intră în vigoare avertizarea cod portocaliu de viscol în 19 judeţe şi Bucureşti.
Ora 15.35 - Purtătorul de cuvânt al MAI Marius Militaru spune că peste 12.000 de angajaţi ai ministerului acţionează pentru combaterea efectelor viscolului.
Ora 15.33 Purtătorul de cuvânt al MAI Marius Militaru spune că 19 drumuri naţionale şi o porţiune din A2 sunt blocate.
Ora 14.00 18 drumuri naţionale şi Autostrada Bucureşti Constanţa, între Bucureşti şi Lehliu, sunt închise, a declarat Cristian Andrei, director de întreţinere la Compania Naţională de Autostrăzi.
Ora 12.50 Alte şase persoane, din judeţele Bacău, Botoşani, Braşov, Călăraşi, Iaşi şi Maramureş, au murit din cauza gerului, numărul deceselor înregistrate de la emiterea avertizării şi până în prezent ajungând la 34, informează, duminică, ministerul sănătăţii.
Ora 12.00 Circulaţia este închisă pe autostrada A2 între Bucureşti şi Lehliu, precum şi pe 14 drumuri naţionale, iar pe unele tronsoane de drum este restricţionat traficul greu, potrivit situaţiei anunţate, duminică la ora 12:00, de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Ora 11.00 Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, duminică dimineaţa, că menţine avertizarea de cod galben până duminică, la ora 18.00, în această perioadă urmând să se producă ninsori, intensificări ale vântului, viscol, polei.
După ora 18.00 va intra în vigoare o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol care va viza partea de sud şi de sud-est a ţării, celelalte zone rămânând sub incidenţa codului galben.
Codul portocaliu va fi valabil conform specialiştilor până miercuri dimineaţă.
Codul portocaliu a fost emis pentru Bucureşti şi judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.
Şefa Centrului de Prognoză de la Administraţia Naţională de meteorologie, Florinela Georgescu, în dialog cu redactorul Radio România Actualităţi, Oana Rusu, a precizat că pe măsură ce precipitaţiile vor deveni, mai ales, ninsori, se aşteaptă şi o intensificare treptată a vântului.
Florinela Georgescu a mai adăugat că pentru noaptea care urmează şi următoarele două zile prognoza arată, pentru regiunile din sudul şi sud-estul teritoriului, "o înrăutăţire, în sensul reapariţiei fenomenului de viscol, deci ninsori asociate cu intensificări de vânt şi cu scăderea vizibilităţii sub 50 de metri".
"Cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate local, în Moldova şi în Muntenia. Măsurătoarea la staţii va indica o depunere de strat nou de zăpadă undeva spre 20 de centimetri maxim.
"Problema este că vântul troieneşte zăpada, vântul este cel care agravează foarte mult manifestările de vreme", a mai spus Florinela Georgescu.
Ora 10.00 Mai multe judeţe sunt afectate de poleiul care s-a format în urma precipitaţiilor.
După ce, la ora 10.00, au expirat cele două avertizări de polei valabile pentru judeţele Galaţi, Vaslui, Ilfov, Călăraşi, Buzău, jumătatea de vest a judeţului Ialomiţa şi municipiul Bucureşti, au rămas în vigoare până la ora 11:30 avertizările pentru judeţele Galaţi şi Vaslui.
Conform ultimului bilanţ făcut de autorităţi, 10 drumuri naţionale şi Autostrada A2 sunt în continuare blocate, şase nave sunt, de asemenea, blocate pe Dunăre şi 42 de trenuri, anulate.
Ora 09.00 În municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi, Buzău şi Ialomiţa este în vigoare, până la ora 10:00, o avertizare cu cod galben de polei.
Ora 08.40 La Buzău, mai multe sate sunt izolate din cauza zăpezii.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cristina Moise, sunt în judeţul Buzău zone greu accesibile şi în condiţii normale de vreme, însă acum putem vorbi de sate izolate de cel puţin câteva zile.
În condiţiile în care sunt 17 drumuri judeţene parţial sau total blocate şi numărul satelor izolate este de ordinul zecilor.
Spre exemplu, în zonele - Murgeşti, Pardoşi sau Bisoca din judeţul Buzău - spun autorităţile locale - oamenii primesc pâinea trasă cu sania.
Nicu Năstase, primarul comunii Smeeni, afirmă că are 300 de pâini pe care să le distribuie câtorva magazine.
Aici autorităţile locale au început să taie plopii de pe marginea unui drum şi să-i dea lemn de foc oamenilor descoperiţi, îngheaţaţi în casă.
În satul Arcanu, rămas izolat noaptea trecută; primarul spune că acolo sunt şi câteva maşini blocate, însă deja se intră cu utilajele pentru deszăpezire.
În continuare, cele mai dificile situaţii din judeţul Buzău sunt în zone de Bărăgan, unde zăpada a fost viscolită şi în cursul nopţii.
Ora 07.00 Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Nicoleta Tuhuţ, în mai multe zone din ţară, inclusiv în Bucureşti, ploua în cursul dimineții.
Meteorologii spun că acest fenomen al "ploii îngheţate", prognozat pentru sudul şi sud-estul ţării, se poate extinde şi poate apărea poleiul, care ar crea mari probleme în transportul rutier.
De altfel, până duminică este în vigoare o atenţionare cu cod galben de ninsori, vânt puternic şi polei, valabilă pentru toată ţară.
În continuare mai multe drumuri importante sunt închise din cauza condiţiilor meteo.
Potrivit inspectorului Laurenţiu Dicu de la Centrul Infotrafic, circulaţia este întreruptă din cauza poleiului, a zăpezii şi a viscolului pe următoarele artere rutiere: Autostrada A2, sectorul Bucureşti - Lehliu, DN1D Albeşti-Paleologu - Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila, DN 23A Focşani - Gologanu, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2C Costeşti - Padina, DN 2N Bogza - Dumbrăveni - Jitia, DN 2R Jitia - Vintileasca, DN 2B Buzău - Brăila şi DN 11A Adjud - Vaslui şi pe DN5 Bucureşti-Giurgi.
Sunt impuse restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale, după cum urmează: restricţie pentru traficul greu peste 3,5 tone pe DN 5B Vlasiu - Giurgiu şi pe DN 2 Bucureşti - Urziceni şi Urziceni - Buzău.
Restricţie pentru traficul greu peste 7,5 tone există şi pe DN 10 Buzău - Braşov şi pe DN 3A Lehliu Gară - Feteşti.
Şi traficul feroviar este în continuare perturbat, aproape 80 de trenuri de călători au fost anulate şi 4 linii de cale ferată au fost închise pentru intervenţii cu pluguri de zăpadă.
Probleme sunt şi în ceea ce priveşte traficul naval - deşi porturile de la Dunăre sunt deschise, opt nave sunt încă blocate de gheaţă, iar transportul de persoane şi mărfuri în Deltă este asigurat de o singură navă.
Premierul Emil Boc le-a cerut sâmbătă prefecţilor, la o videoconferinţă, vigilenţă maximă şi cooperare cu reprezentanţii ministerului transporturilor pentru a menţine sub control situaţia creată de vremea rea.
La aceeaşi videoconferinţă, ministrul de interne, Traian Igaş, a anunţat că 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în România de la începutul valului de frig.
În ultimele 24 de ore, patru persoane au murit din cauza gerului, în judeţele Cluj, Vrancea, Mureş şi Suceava.