Cod portocaliu de inundații
Cursuri de apă din judeţele Bistriţa-Năsăud, Timiş, Caraş Severin, Botoşani şi Iaşi, sub cod portocaliu de inundaţii
Articol de Radiojurnal, 08 Iunie 2019, 14:17
Mai multe cursuri de apă din judeţele Bistriţa-Năsăud, Timiş, Caraş Severin, Botoşani şi Iaşi sunt sub cod portocaliu de inundaţii. Între timp, debitul Dunării continuă să crească. Un cod portocaliu este valabil până la jumătatea lunii şi pentru fluviu.
În Mehedinţi şi Dolj au fost depăşite deja cotele de atenţie, transmite corespondentul RRA Mihai Bădescu.
Reporter: După ce nivelul Dunării a crescut cu cel puțin patru metri față de cel normal, în satul Cozia din Mehedinți autoritățile au luat măsuri de avertizare a celor ce desfășoară activități agricole în zonele inundabile.
-: Deja aici e ultimul drum care mai aveți acces și deja a început să se reverse. Haideți, vă rugăm, vă dați seama că rămâneți izolați. Să ne retragem într-un loc mai sus, să nu fie problema.
Reporter: Tot la Cozia, apa a acoperit deja o parte din islazul comunal. Evoluția situației pe Dunăre este atent monitorizată.
Ion Neamțu, primarul comunei Cozia: Acum e undeva în jur de 20 de hectare suprafața inundată. Avem un cetățean aici, e un pic mai curajos, o să vedem ce facem, cum să-l evacuăm de acolo. Din punct de vedere al grosimii apei ar fi o problemă dacă ar crește, dacă se menţine, infiltraţiile fac probleme, nu revărsările.
Reporter: Care e starea digului?
Ion Neamțu, primarul comunei Cozia: Foarte bună, e verificată.
Cristian Mura, directorul SGA Mehedinţi: În zona de competență a SGA Mehedinți, în zona Gruia, este trecută de cota de atenție, iar la Calafat e trecută de cota de inundaţie.
Reporter: Rămâne codul portocaliu pe Dunăre?
Cristian Mura, directorul SGA Mehedinţi: Da, rămâne în continuare, noi monitorizam atent zona, avem echipele în teren, pe malul Dunării.
Reporter: Din cauza debitelor mari și a curenților puternici, navigația se desfășoară cu restricții de viteză, iar producția de energie la Porțile de Fier este mai scăzută.
Realizator: Şi la Brăila, nivelul Dunării a crescut cu 11 cm. Pe unele sectoare apa a urcat până la faza întâi de apărare a digurilor, iar în Insula Brăilei s-a ajuns deja în faza a II-a.
Pe braţul Măcin a fost nevoie de intervenţia autorităţilor, după ce au apărut infiltraţii serioase în dig.
La Galaţi sâmbătă, Dunărea a crescut cu 9 cm faţă de ziua de vineri, a transmis corespondenta RRA Gina Bahor