Cod portocaliu de inundaţii. Ce probleme au fost peste noapte
Hidrologii au emis avertizări de inundaţii cu cod portocaliu şi galben pentru aproape toate cursurile de apă din ţară.
Articol de Radiojurnal, 10 Iulie 2018, 07:08
Ploile abundente afectează întreaga ţară, care se află sub avertizări cod portocaliu şi galben. Până la ora 21:00, în Oltenia, în vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei, precum şi în jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei, zone aflate sub cod portocaliu, sunt anunţate precipitaţii în urma cărora se vor acumula cantităţi de apă de 40 - 50 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse chiar 70 - 80 de litri pe metru pătrat. Restul ţării este sub cod galben.
Şi hidrologii au emis avertizări de inundaţii cu cod portocaliu şi galben pentru aproape toate cursurile de apă din ţară.
Zeci de gospodării au fost inundate în judeţul Sibiu în urma intemperiilor din ultimele zile, iar râul Cibin şi afluenţii săi au ajuns la debite istorice în cursul zilei de ieri. Cu detalii despre ultimele evoluţii ale situaţiei din judeţul Sibiu corespondenta noastră Carmen Vulcan.
Din fericire în cursul nopţii apele nu au mai crescut. Peste 80 de pompieri şi jandarmi au rămas în teren azi-noapte în punctele critice de pe râul Cibin şi afluenţii săi, unde s-au amplasat hidrobaraje şi s-au ridicat diguri cu saci de nisip. S-a intervenit la Ocna Sibiului, Cristian, Orlat, Sălişte, Miercurea Sibiului şi chiar şi în municipiul Sibiu s-a ridicat ieri un dig cu saci de nisip pe strada Podului, pe malul Cibinului. Aseară târziu, patru familii din satul Săcele au fost totuşi evacuate preventiv, deoarece casele lor erau ameninţate dacă s-ar fi produs o viitură pe râul Negru.
Foto: Carmen Vulcan.
Din fericire azi-noapte n-a mai plouat, aşa cum era prognozat, iar cursurile de apă s-au stabilizat. Echipele de intervenţie rămân însă în alertă, pentru că însă pericolul nu a trecut încă, iar acum a început din nou să plouă. În cursul zilei de ieri au fost aduse forţe suplimentare şi motopompe din şase judeţe, iar la Sibiu se află atât ministrul apelor, Ioan Deneş, cât şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Unul dintre cele mai afectate judeţe este Alba, unde oamenii din mai multe case au fost evacuaţi, iar suprafeţe întinse de teren au fost inundate - după cum transmite corespondenta noastră Andreea Bogdan.
Ploile din aceste zile au făcut mari probleme în localităţile apropiate de Târnava Mare. Cel mai grav este la Şona, acolo unde oamenii din 14 case au fost evacuaţi şi în alte 40 de gospodări s-a intervenit pentru înlăturarea apei, însă situaţia este critică şi în localităţile Cut şi Cunţa. Aici râul Secaş şi-a ieşit din matcă şi a inundat suprafeţe mari de teren. În mai multe localităţi din Alba apele au afectat culturile oamenilor. De asemenea, DJ 106 E de la Jina la Dobra a fost închis temporar din cauza aluviunilor acumulate pe carosabil. Echipajele ISU Alba intervin şi la această oră în zonele afectate.
Precipitaţiile abundente au creat probleme în Bucureşti şi în 41 de localităţi din 20 de judeţe, potrivit ultimelor informaţii comunicate ieri de Ministerul de Interne. Pompieri, jandarmi şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru înlăturarea apei şi a noroiului din curţi şi subsoluri. Tot ieri, vântul puternic a doborât cinci copaci şi a smuls un acoperiş de bloc, iar 5 autoturisme au fost avariate.
Foto: ISU Bistrita/ Cristiana Sabau.