Cod galben de ninsori pentru 13 judeţe şi Bucureşti
Sub incidenţa codului intră judeţele Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ilfov, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, Prahova şi municipiul Bucureşti.
Articol de Paul Poteraşi, 18 Decembrie 2012, 16:30
Meteorologii au emis, marţi, o atenţionare cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, pentru 13 judeţe şi municipiul Bucureşti, valabilă de miercuri de la ora 2 până joi seară la ora 20.00.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul prezentat în Dobrogea, în sudul şi estul Munteniei şi în sudul Moldovei vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale ce vor depăşi 60-70 km/h.
Sub incidenţa codului intră judeţele Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ilfov, Ialomiţa, Constanţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu, Prahova (parţial) şi municipiul Bucureşti.
În aceste zone va ninge, cu precădere începând din după-amiaza zilei de miercuri, 19 decembrie, şi în judeţele Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă.
Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat, la videoconferinţa de marţi a executivului cu prefecţii, că instituţia pe care o conduce va hotărâ miercuri dacă va emite o avertizare cod portocaliu referitoare la cantităţile de zăpadă ce se vor depune în unele judeţe.
"De mâine dimineaţă este posibil să avem Cod Portocaliu privind cantitatea de zăpadă ce va cădea în judeţele Constanţa, Tulcea, Giurgiu, Ialomiţa şi Călăraşi.
"Mâine dimineaţă, la orele 10.00 - 11.00, vom reveni cu precizări pentru situaţia din sud-estul ţării", a afirmat Ion Sandu, citat de Agerpres.
Administraţia Naţională de Meteorologie menţionează că, în următoarele zile, vremea va fi în răcire în toate zonele, devenind geroasă în cursul nopţilor şi dimineţilor în estul şi centrul ţării.
Guvernul ar putea disponibiliza motorină pentru deszăpezire
Ministrul administraţiei şi internelor, Mircea Duşa, a spus marţi că i-a solicitat premierului Victor Ponta să disponibilizeze o sută de tone de motorină pentru deszăpezirea drumurilor din judeţele afectate de ninsori abundente.
"I-am propus premierului să disponibilizăm de la rezervele statului o sută de tone de motorină, câte 20 de tone pentru fiecare judeţ care este afectat de ninsori, pentru a sprijini primăriile în asigurarea combustibilului pentru funcţionarea utilajelor de deszăpezire", a afirmat Mircea Duşa înainte de comandamentul de iarnă convocat de premier la Palatul Victoria.
Ministrul a precizat că, potrivit prognozei meteo, vor fi afectate de viscol judeţele din sud-estul României, şi anume Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila.
Mircea Duşa a subliniat necesitatea de a lua unele măsuri preventive şi de a atenţiona cetăţenii să nu se deplaseze în aceste zone, întrucât riscă să rămână blocaţi în trafic
Comune izolate din cauza zăpezii
23 de comune şi oraşe din judeţul Botoşani sunt încă izolate marţi din cauza drumurilor blocate de zăpezi, potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Raportul ISU arată că în noaptea de luni spre marţi 204 persoane au dormit în şcoli, spitale sau locuinţe particulare, unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime de cazare, dar şi hrană.
În ceea ce priveşte drumurile, oficialii ISU susţin că în cursul zilei de marţi se intervine în forţă pentru deszăpezirea celor trei drumuri naţionale Botoşani - Săveni - Avrămeni - Manoleasa; Dorohoi - Darabani - Rădăuţi Prut şi Rădăuţi Prut - Manoleasa - Ştefăneşti - Santa Mare şi a celor 20 de drumuri judeţene.
Aceste drumuri erau închise circulaţiei marţi la ora 7.00.
În judeţul Suceava, ca urmare a fenomenelor meteorologice, ninsori şi viscol, există un drum judeţean înzăpezit, pe care se acţionează pentru deszăpezire, respectiv DJ 208E Forăşti - Manolea, a declarat presei, marţi, prefectul Florin Sinescu.
Pe drumurile naţionale din judeţ se circulă în condiţii de iarnă.
Drumuri, deszăpezite pe datorie
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, a declarat,marţi, pentru Agerpres, că banii alocaţi anul acesta pentru activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene au fost epuizaţi,lucrările fiind deja efectuate pe datorie, în condiţiile în care problemele cauzate de zăpadă şi viscol abia au început.
În ultimele zile utilajele s-au aflat permanent pe teren, iar acolo unde a fost cazul, s-a acţionat împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
"În trimestrul IV al acestui an am avut prevăzută în buget suma de aproximativ 60.000 de lei pentru opraţiunea de deszăpezire.
"Iarna a venit mult prea devreme anul acesta, am cheltuit banii alocaţi, iar ceea ce facem la ora actuală facem pe datorie şi lucrările le vom deconta în anul 2013.
"Toate lucrările sunt derulate cu societatea Consiliului Judeţean, SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, instituţie care a cărei activitate a fost îngreunată în această perioadă. Societatea a apelat la împrumuturi, a luat carburanţi pe datorie.
"Trebuie să face tot ce ne stă în putere pentru a interveni acolo unde este necesar. Nu putem lăsa drumurile înfundate, pretextând că nu sunt bani. Suntem aici pentru a găsi soluţii şi pentru a acţiona", a declarat Vasile Mihalachi pentru Agerpres.
El a declarat că speră ca în cusul acestei zile toate drumurile judeţene să fie deblocate.
Punctele critice sunt la Buneşti Avereşti, Arsura, Ghermăneşti, Crâng, Ciocani şi Movileni.