Cod galben de inundaţii
Râurile din zece judeţe din sudul şi sud-estul ţării sunt sub avertizare cod galben de inundaţii.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 26 Martie 2018, 12:52
Râurile din zece judeţe din sudul şi sud-estul ţării sunt sub avertizare cod galben de inundaţii.
Este vorba despre râurile Olt, Deznăţui, Vedea, Călmăţui, Neajlov şi Buzău, dar şi de râurile mici din Constanţa şi Tulcea.
Avertizarea emisă de hidrologi este valabilă până poimâine la ora 18.00.
Probleme sunt şi pe Dunăre, care în ultimele două săptămâni a crescut şi aproape şi-a dublat debitul.
Fluviul este sub cod portocaliu de inundaţii, pe sectorul cuprins între Hârşova şi Brăila şi în toată zona Deltei, iar celelalte sectoare rămân sub cod galben.
Cotele de atenţie au fost depăşite în Portul Giurgiu, în judeţul Olt - la Corabia, dar şi la Calafat, Bechet şi Galaţi.
La Brăila, Dunărea se aproprie de cota de inundaţii, iar digurile sunt supravegheate permanent, pentru că există pericolul apariţiei de fisuri, după cum transmite corespondenta Radio România Actualităţi, Gina Bahor.
Gina Bahor: Nivelul Dunării înregistrează astăzi la Brăila o cotă de 594 cm, cu nouă cm în creştere faţă de nivelul înregistrat ieri. Debitul este de 12.000 m/s.
Tendinţa este de creştere, astfel încăt pe data de 1 aprilie, cota Dunării va ajunge la 605 cm, cu 5 sub cota de inundaţii. Se prognozează că acest cod portocaliu care este valabil până la data de 31 martie să se prelungească.
Digurile sunt udate de zăpadă, se circulă cu atenţie şi sunt supravegheate în permanenţă. După cum ne-a spus Adrian Turiac, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor, s-a intrat în faza a treia de apărare în Insula Mare a Brăilei, Filipoiu, Măraşu, Măicăneşti, Băloiu, Lunguleţu şi Titcov, existând pericolul apariţiei fisurilor şi uzurilor în dig. În 2010, recordul negativ de creştere a Dunării a fost de 713 cm, când faleza era total inundată.
Având în vedere prognozele de creştere a Dunării, Primăria Brăila a luat deja măsuri pentru supraînălţarea gurilor de canalizare cu tuburi de ciment umplute cu saci de nisip din zona căpităniei portului, unde în anii trecuţi s-a întâmplat ca apa să refuleze şi să provoace inundaţii.