Cod galben de caniculă în toată țara, până mâine
Ministerul Sănătăţii le recomandă agenţilor economici să îşi adapteze programul de lucru, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.
Articol de Radiojurnal, 13 August 2014, 13:49
Este cod galben de caniculă şi disconfort termic în toată ţara, până mâine.
Autorităţile locale au instalat deja corturi anti-caniculă, cu aer condiţionat şi apă, dar şi cu personal medical şi aparatură pentru acordarea primului ajutor.
Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, trenurile circulă cu restricţii de viteză, motiv pentru care au întârzieri de până la 50 de minute.
Ministerul Sănătăţii le recomandă agenţilor economici să îşi adapteze programul de lucru, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor.
Este vorba despre cei care lucrează în aer liber, în domenii precum construcţii, agricultură sau activităţi portuare.
"Este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locurile umbrite. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2-4 litri de persoană pe zi, de a asigura echipamentul individual de protecţie şi chiar duşuri.
"Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii au obligaţia ca de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor să aplice măsuri vizând reducerea duratei de lucru, eşalonarea pe două perioade ale zilei de lucru şi, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă", a spus directorul de comunicare din Ministerul Sănătăţii.
Inspectoratele de muncă verifică recomandările ministerului sănătății
În mai multe zone din ţară reprezentanţii Inspectoratelor de Muncă sunt pe teren şi verifică dacă recomadările Ministerului Sănătăţii sunt respectate.
Despre situaţia din Teleorman, corespondenta noastră Dana Onel a stat de vorbă cu directorul ITM, Emil Ciobanu.
"Nu s-au acordat 2-4 litri de apă rece. Unele instalaţii de ventilaţie nu erau în parametri, unele erau defecte. Temperaturile erau mai mari decât sunt normale în hală, deci între 18 si 22 de grade în spaţiile închise. S-au luat măsuri şi s-a schimbat programul de lucru. La ITM Teleorman nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire profesională datorită temperaturilor extreme", a spus directorul ITM, Emil Ciobanu.
Harta: Valorile de temperatură de astăzi, 13.08, ora 13.00. Sursa: ANM.