Cod de etică pentru activităţile de lobby
Asociaţia Registrul Român de Lobby a adoptat Codul de Etică al Activităţilor de Lobby. Documentul obligă semnatarii la integritate şi transparenţă, dar şi la eliminarea conflictelor de interese.
Articol de Iulian Olescu, 16 Februarie 2011, 15:14
Asociaţia Registrul Român de Lobby a formulat şi adoptat Codul de Etică al Activităţilor de Lobby şi invită toate entităţile care desfăşoară activităţi de reprezentare a intereselor pe lângă instituţii publice să se înscrie în Registrul Reprezentanţilor Grupurilor de Interese din România, singura condiţie fiind să semneze codul de etică adoptat de Asociaţie.
Documentul a fost conceput dintr-o necesitate de autoreglementare a acestui tip de activitate, în condiţiile în care nu există o lege în acest sens.
Codul obligă semnatarii la integritate, transparenţă, acurateţe, confidenţialitate, profesionalism, dar şi la eliminarea conflictelor de interese, respectarea instituţiilor publice şi depunerea de eforturi pentru educarea publicului cu privire la dreptul constituţional de petiţionare.
"Activitatea de reprezentare a intereselor este un drept legitim garantat prin constituţie, dar, în aceeaşi măsură, grupurile de interese trebuie să aibă obigativitatea de a acţiona întotdeauna etic şi moral în relaţiile lor cu toate părţile", a declarat preşedintele asociaţiei, Laura Florea.
Între principiile cuprinse în codul de etică se numără obligaţia de a nu se exercita o influenţă nepotrivită sau ilicită, de a nu se oferi sau a se da, direct sau indirect, recompense materiale sau financiare angajaţilor, persoanelor oficiale sau reprezentanţilor instituţiilor publice.
În plus, cei care desfăşoară activităţi de reprezentare a intereselor trebuie să fie deschişi şi transparenţi şi să declare numele, organizaţia sau compania, dar şi interesul pe care îl reprezintă şi să ia toate măsurile rezonabile pentru a asigura acurateţea afirmaţiilor sau informaţiilor pe care le furnizează instituţiilor publice.
Asociaţia "Registrul Român de Lobby" a fost înfiinţată în iunie 2010, cu scopul de a contribui la promovarea activităţilor de lobby ca parte integrantă a procesului democratic şi reuneşte opt membri.
Până în prezent, membrii asociaţiei au contribuit la realizarea unor obiective cum ar fi legea farmaciilor şi ajutorul de stat pentru activităţile firmei Ford în România, dar au fost implicaţi şi în proiecte controversate ca Roşia Montană sau Cathedral Plaza, clădirea amplasată lângă Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, din capitală.