"Cod de conduită în şcoli" împotriva actelor de corupţie
Ministerul educaţiei anunţă că va elabora până la jumătatea lunii mai un cod de conduită prin care să fie stabilite şi interzise activităţile care pot genera corupţie.
14 Ianuarie 2014, 18:55
Ministerul Educaţiei va elabora până pe 15 iunie un cod de conduită - a anunţat preşedintele Comisiei pentru prevenirea corupţiei în învăţământul preuniversitar, Gabriel Ispas.
El spune că ministerul a declanşat o adevărată cruciadă împotriva actelor de corupţie, după scandalul declanşat de colectarea de bani pentru cadouri.
Astăzi, cei 500 de directori de unităţi şcolare din capitală au fost convocaţi de Inspectoratul şcolar al municipiului şi au fost atenţionaţi asupra activităţilor pe care nu le pot desfăşura.
Purtătorul de cuvânt al inspectoratului, Marian Banu, precizează ce activităţi sunt interzise.
Marian Banu: "Pentru municipiul Bucureşti este interzisă vânzarea auxiliarelor sau a altor culegeri pentru copii. Acest lucru s-a spus foarte clar de la începutul anului şcolar şi dacă sunt asemenea încercări, vă rog, părinţii să informeze Inspectoratul Şcolar, dar se impune, în acelaşi timp, să facem o distincţie clară între fondul comitetului de părinţi, care se poate strânge numai la dorinţa părinţilor şi care este gestionat numai de către comitetul de părinţi al clasei. Este strict interzis a se pretinde, a se cere sume, avantaje, cadouri, direct de cadrele didactice.
Reporter: Banchetele, la discoteci, concursurile cu plată, se vor mai desfăşura până în iunie sau rămâne la latitudinea şcolii?
Marian Banu: Nu. Concursurile cu plată rămân la latitudinea părinţilor, niciun cadru didactic şi niciun director de şcoală nu are dreptul să ceară sume de bani pentru organizarea concursurilor de orice fel, numai părinţii şi comitetul de părinţi, dacă doresc să organizeze, au tot dreptul să organizeze. De asemenea, serbările de sfârşit de an şcolar, rămân serbări de sfârşit de an, dar pretinderea unor sume de bani de către diriginţi sau, eu ştiu, de către părinţi cu ocazia serbărilor de sfârşit de an sau a banchetelor, care, uneori, ating, să spun, chiar sume însemnate, este strict interzisă din acest punct de vedere, pentru că este o sursă de corupţie.
Reporter: Printre acţiunile care pot favoriza corupţia în şcoli se află şi comercializarea materialelor auxiliare. Aţi propus ministerului sau v-aţi gândit să propuneţi ministerului elaborarea unor noi manuale complete, care să nu mai necesite materiale auxiliare?
Marian Banu: În momentul de faţă, pentru învăţământul primar, ne aflăm în plin proces de elaborare a unor manuale electronice, care vor conţine, fără discuţii, toate datele legate de auxiliare, toate imaginile şi toate elementele necesare desfăşurării activităţii la clasă.