"Coborâtul pălincii din pod", în Sălaj
Cu o zi înainte de Paşte, se pregătesc mâncarurile tradiţionale: drobul, friptura şi borşul de miel, iar în Sălaj bărbaţii coboară pălinca din podul casei.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 19 Aprilie 2014, 10:41
Cu o zi înainte de Paşte, se pregătesc mâncarurile tradiţionale: drobul, friptura şi borşul de miel.
În Sălaj, printre alte obiceiuri este şi cel numit "coborâtul palincii din pod".
Coborâtul palincii din pod este un inedit obicei care are loc, în Sâmbăta Paştilor, fiind o tradiţie respectată în majoritatea satelor sălăjene.
Bărbatul casei are obligaţia de a urca în pod pentru a coborî damigeana cu pălincă, special pregătită în toamna anului trecut.
Din pălincă nu se poate bea decât în ziua de Paşti, după slujba de la biserică şi numai pentru a închina şi arunca paharul cu pălincă în grădină pentru belşug.
Potrivit tradiţiei, pălinca trebuie cotată, adică încercată, adică sticla, căria i se mai spune şi iagă, trebuie învelită într-un prosop ţesut manual, băutura urmând să fie servită mesenilor în ziua de Paşti.