Coadă de peste 3 kilometri la moaştele Sfintei Parascheva
Credincioşii aşteaptă la coadă şi 15 ore pentru a ajunge să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Slujba a fost oficiată în aer liber.
Articol de Cristian Curte, 14 Octombrie 2013, 14:44
Zeci de mii de credincioşi participă astăzi, la Iaşi, la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Mulţi oameni au aşteptat peste 15 ore la rând pentru a ajunge la raclă.
De dimineaţă, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu episcopi din ţară şi străinătate, au oficiat o Liturghie.
De vineri dimineaţă, când pe esplanada din curtea Mitropoliei a fost scoasă racla cu moaştele Sfintei Parascheva, peste 130.000 de credincioşi au venit să se închine - estimează autorităţile.
Evenimentul nu a fost lipsit de incidente şi s-a produs chiar un deces. Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.
Întotdeauna rândul ţine destul de mult. Sunt zilele următoare praznicului Cuvioasei Parascheva, în care oamenii continuă să aştepte.
Abia când ultimul pelerin ajunge să se închine, moaştele ajung să fie reintroduse în Catedrala Mitropolitană.
Asta cu siguranţă nu se va întâmpla astăzi, probabil că nici măcar mâine. În aceste momente, zeci de mii stau la rândul care are mai mult de trei km, iar durata aşteptării variază undeva în jurul a 15 ore.
Slujbă în aer liber
Vremea a ţinut cu pelerinii, este cald în perioada aceasta la Iaşi, mai cald decât de obicei. În timpul Liturghiei a ieşit chiar şi soarele.
Slujba a fost oficiată în aer liber, ca de obicei, pe o esplanadă amenajată chiar în faţa altarului Catedralei Mitropolitane.
Au slujit 23 de episcopi, în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dar pe lângă ierarhii din ţară, români, au venit la Iaşi episcopi de la Constantinopol, din Serbia, Siria şi chiar din Africa, din Rwanda.
Aş mai adăuga şi faptul că anul acesta pelerinii s-au putut închina în afară de moaştele Cuvioasei Parascheva, şi celor ale Sf. Simeon de la Muntele Minunat, aduse de la Mănăstirea Neamţ, precum şi unei copii a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aşa-numita Prodromiţa de la schitul românesc Prodromul, care a venit anul acesta de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti.