CNSU a hotărât relaxarea restricțiilor în perioada sărbătorilor
Pentru a intra în vigooare, hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.trebuie aprobată de guvern.
Articol de Radio România Actualităţi, 07 Decembrie 2021, 21:30
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, marţi, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, stabilind printre altele eliminarea interdicţiilor de circulaţie pe timpul nopţii, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
"La sesiunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă şi măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID 19. Clar că situaţia noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni, astfel, după mai multe discuţii, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă care vor modifica restricţiile care au fost până la acest moment", a declarat Raed Arafat, marţi, la Palatul Victoria.
În primul rând, a adăugat el, în Hotărârea CNSU se propune "eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor în cursul nopţii".
"După cum cunoaşteţi, era limită ora 23,00, după care era circulaţia oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate şi nu sunt trecute prin boală, astfel, aceste interdicţii se elimină", a precizat Arafat.
Tot potrivit Hotărârii CNSU, va creşte intervalul orar de funcţionare de la 21,00 la 22,00 pentru toţi agenţii economici, incluzând magazinele şi restaurantele, a mai menţionat şeful DSU, citat de Agerpres
Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat marţi că propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu prevede o limită orară pentru activitatea agenţilor economici în noaptea de Crăciun şi în cea de Anul Nou.
Pe de altă parte, în şedinţa CNSU s-a propus ca în restaurante locurile să fie ocupate la o capacitate de 50%, fiind permisă prezenţa doar pentru cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi.
"Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou - noaptea de 24 spre 25 şi 31 spre 1 - nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor funcţiona operatorii economici. Deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare unde nu există limită la capacitate, până acum erau permise doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate", a declarat Arafat, la Palatul Victoria.
În ce priveşte evenimentele în aer liber, secretarul de stat în MAI a spus că organizatorii vor trebui să se asigure că sunt respectate măsurile de sănătate publică.
"Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: masca şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim. (...) La restaurant nu avem cum să purtăm mască. Asta se ştie foarte bine. Capacitatea va fi de 50% maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat", a precizat el.
În legătură cu petrecerile private, precum nunţile sau botezurile, Raed Arafat a afirmat că se menţin restricţiile existente.
El a menţionat că aceste modificări au fost propuse de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării prin hotărâre de guvern.
"Bineînţeles, în hotărârea de guvern de mâine pot surveni modificări, în timpul discuţiilor din cadrul şedinţei de guvern", a completat şeful DSU.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Declarația şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat:
Raed Arafat: Bună seara. Acum câteva minute s-a încheiat votul la sesiunea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă și măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Clar că situația noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni. Astfel, după mai multe discuții, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă, pe care am să le explic și care vor modifica restricțiile care au fost până la acest moment.
În primul rând, se propune în cadrul acestei hotărâri eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor în cursul nopții. După cum cunoașteți, era limită ora 23:00, după care era circulația oprită pentru persoanele care nu sunt vaccinate și nu sunt trecute prin boală. Astfel, aceste interdicții se elimină.
Doi: crește intervalul orar de la 21:00 la 22:00 pentru toți agenții economici, care includ magazine, restaurante, și toate activitatea economică care inițial sau înainte se închidea la ora 21:00 acum ajunge la ora 22:00.
Se elimină obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise și rămâne limitată la spațiile deschise aglomerate - și anume, vorbim aici de stații de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri și așa mai departe. Deci astea vor fi locurile unde se va mai purta mască în spațiile deschise, rămânând bineînțeles portul măștii în spațiile închise mai departe obligatoriu. Şi mai ales vorbim și de transportul în comun, unde rămâne portul măștii obligatoriu.
După care, permiterea accesului în mall-uri, magazine mari - inclusiv vorbim aici de cele care nu sunt esențiale; se va permite nu numai persoanelor vaccinate și trecute prin boală, dar și persoanelor care sunt testate cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore. La magazinele mai mici de 200 metri pătraţi nu va fi necesară prezentarea unor documente care atestă statutul de vaccinat, trecut prin boală sau testat, însă aceste magazine care sunt până la 200 metri pătraţi vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot să intre în magazin concomitent. De exemplu, aici, respectând o suprafață de 4 m pătrați, la 200 de metri pătrați pot fi simultan în magazin 50 de persoane./cvanatoru
Aceste magazine vor trebui să afişeze pe vitrină sau la intrare în magazin numărul maxim de persoane permis să intre, bineînţeles, purtând mască şi respectând regulile de sănătate publică, de protecţie sanitară, dar nu vor trebui la aceste magazine să prezinte certificate sau alte documente.
Toate activităţile care erau limitate până la 30% vor fi permise până la 50% - aici vorbim de cinematografe, teatre, activităţi sportive, care erau până la 30%, vor fi permise până la 50% -, dar respectând regula de intrare pentru vaccinat, trecut prin boală sau testat.
Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou, noapte de 24 spre 25 şi 31 spre 1, nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcţionali operatorii economici, deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat.
Totodată, la unităţile de cazare, unde nu există limită la capacitate, până acum erau doar permise pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate.
Astea sunt modificările principale care vor fi propuse spre a fi adoptate prin hotărârea de guvern de mâine. Bineînţeles, /în/ hotărârea de guvern de mâine /pot/ surveni unele modificări în timpul discuţiilor în cadrul şedinţei de guvern. Voturile care s-au dat la această hotărâre de Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în final, propun către guvern aprobarea acestor măsuri care vi le-am enumerat, mâine existând, cum am zis, şansa ca unele modificări să aibă loc sau să fie aprobate toate în forma asta şi să fie trecute prin hotărârea de guvern.