CNAS vrea să asigure tratamentul tuturor pacienţilor
Bolnavii cronici nu vor fi afectaţi de noul mecanism de compensare a medicamentelor, care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie, afirmă conducerea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Articol de Adriana Turea, 11 Iunie 2010, 16:35
"Bolnavii cronici nu vor fi afectaţi de noul mecanism de compensare a medicamentelor, care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie", este răspunsul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la îngrijorările oamenilor care au aflat că doar medicamentele cele mai ieftine vor fi suportate de către stat.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate descrie situaţia actuală prin "consum excesiv, progresiv şi disproporţionat cu posibilităţile sistemului şi nevoile asiguraţilor, accesibilitatea la tratament, redusă şi inegalăm, eficienţă limitată şi disproporţie evidentă între ultilzarea medicamentelor generice şi originale".
Nu în ultimul rând, "sistemul actual de prescriere şi eliberarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală este unul care nu poate fi prevăzut".
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi-a propus să asigure accesul tuturor pacienţilor la tratament, asigurarea unui tratament eficient şi limitarea creşterii costurilor cu medicamentele în ambulator.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat că pentru atingerea acestor obiective au fost nevoiţi să ia anumite măsuri.
"Introducerea reglementărilor şi a criteriilor de cost-eficienţă la intrarea unui medicament pe lista de compensate. Ghid de promovare etică, dar acest ghid nu este universal valabil, nu este monitorizat activ şi necesită evaluări suplimentare pentru a limita prescrierea dirijată şi non-etică; monitorizarea prescrierii la nivelul medicilor şi beneficiarilor, prin întărirea sistemului informativ, dezvolarea de soluţii tehnice de identificare rapidă a prescrierii excesive, introducerea de mecanisme de conţientizare a prescriptorilor asupra costurilor, terapiilor recomandate şi stabilirea unor referinţe naţionale şi regionale pe specialităţi." spune Lucian Duţă.
În timp ce reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au susţinut că va fi o creştere de 10% a sumei pe care pacienţii o vor plăti din buzunar faţă de cât plătesc în prezent, bolanvii cronici spun că prin acest sistem de stabilire a noului preţ de referinţă pentru medicamente, se vor micşora cheltuielile din sistemul sanitar, dar se va face prin eliminarea fizică a pacienţilor.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor, Nicoale Onica, spune că ei au nişte probleme în plus.
"Hemofilicii au, în acest stat, care se numeşte România, bugetul cel mai mic, din toată Europa. Din această cauză, pentru că suntem trataţi insuficient sau incorect, aproape toţi dintre noi şi din păcate chiar cei tineri, dezvoltăm o grămadă de complicaţii. Datorită faptului că suntem trataţi insuficient, dezvoltăm mai toţi infirmităţi, care trebuie tratate cu alte medicamente" spune Nicoale Onica.
Doctorul Florin Chirculescu este de părere că "medicii de familie vor fi înnebuniţi acuma", pentru că toţi aceşti pacienţi, aceste cinci milioane de pacienţi, se vor năpusti să-şi schimbe medicaţia, dacă se va implementa această regulă.
"Pentru că va exista un număr foarte mare de pacienţi care nu vor fi în stare să participe prin coplată, următorul pas va fi inundarea spitalelor cu aceste cazuri, care puteau fi rezolvate foarte bine în ambulator. Eu cred că vom ajunge la nişte scumpiri. Per total, costurile vor creşte" spune doctorul Florin Chirculescu.