CNAS decontează "foarte puţine ace" pentru tratamentul cu insulină
Preşedintele Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici din Mureş a explicat că este necesară şi decontarea unor teste de monitorizare a nivelului glicemiei.
Articol de Adriana Turea, 14 Noiembrie 2016, 19:35
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează foarte puţine ace necesare efectuării tratamentului cu insulină - avertizează părinţii copiilor bolnavi de diabet.
În cadrul unei dezbateri organizate astăzi, la Bucureşti, preşedintele Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici din Mureş, Rodica Molnar, a explicat că este necesară şi decontarea unor teste de monitorizare a nivelului glicemiei.
Rodica Molnar: "Nu avem ace, cu care să se înţepe copii, ace pentru înţepătoare şi ace pentru insulină. Imaginaţi-vă că un ac este folosit de circa 100-150 de ori. Reţetele se dau la trei luni, reţetele cu insulină şi teste. Nu avem teste pentru monitorizarea glicemiei. Aceşti copii trebuie să-şi monitorizeze glicemia undeva un minim de 6-8 ori pe zi, pentru a-şi calcula corespunzător carbohidraţii pe care îi consumă şi să-şi administreze insulina. Dar, din păcate, Casa de Asigurări decontează 3 teste pe zi, iar la 18 ani primesc un singur ac pe zi".
Directorul Direcţiei Programe Curative din cadrul CNAS, Oana Costan, a precizat că bugetul pentru Programul Naţional de Diabet a crescut de şase ori în ultimii 10 ani, dar şi că numărul bolnavilor s-a dublat.
Prin acest program, este asigurată medicaţia specifică - insulină şi antidiabetice orale sau tratamentul mixt