Clujul şi-a consolidat poziţia de principal centru al industriei IT
În prezent, peste 22.000 de specialişti în software lucrează în Cluj-Napoca în acest domeniu
07 Februarie 2020, 01:28
Necesarul de forţă de muncă este mult mai mare, de aceea companiile au ales să se extindă atât în oraşe din România, cât şi în Republica Moldova. În Chişinău, Bălţi şi celelalte oraşe importante din Basarabia lucrează peste 20.000 de specialişti în IT. Mai mult, în Chişinău a apărut şi primul ecosistem destinat acestui sector economic, de tip digital park, unde companiile care produc software au acces la internet de mare viteză, birouri moderne într-o clădire verde, săli de conferinţe, dar şi spaţii de coworking, adică hale care reunesc birourile mai multor start-up-uri, spune reprezentanta celui mai mare grup telecom din Moldova, Aurelia Salicov.
Aurelia Salicov: "Am devenit şi membri ai clusterului Aries Transilvania. Tinerii din Republica Moldova au un potenţial extraordinar de bun pentru tot ceea ce înseamnă dimensiunea IT şi în ultimii ani s-au depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea abilităţilor şi cunoştinţelor tinerilor, tocmai pentru a dezvolta acest domeniu".
În Republica Moldova, industria IT a început să se dezvolte rapid cu ajutorul USAID, Agenţia Guvernului Statelor Unite ale Americii. Specialiştii USAID au început să se implice în industria IT în anul 2005. De atunci, în ultimii 15 ani, valoarea serviciilor IT prestate în Republica Moldova a crescut de 40 de ori. IT-ul a devenit cea mai dinamică industrie; valoarea ei ar putea depăşi în acest an pragul de 200 de milioane de dolari, iar 80% din serviciile şi produsele din acest domeniu sunt exportate.
Industria IT atrage investitori importanţi, spune reprezentanta USAID, Doina Nistor.
Doina Nistor: "Avem un capital uman cpmsolidat, ofertă consolidată pentru cei din afară, din piaţa Statelor Unite sunt din piaţa Europei. Acum, la nivel mondial, este o concurenţă mare pentru contracte şi putem să concurăm împreună.
Mai mult decât atât, am venit să comunicăm despre iniţiative inovatorii la nivel de guvern care se întâmplă în Republica Moldova; vorbim despre noua lege a parcurilor IT. Şi practic un experiment, de fapt, aş zice eu, mondial sau din regiune, este vorba despre un parc virtual IT şi un impozit unic de 7%".
Un studiu realizat de International Data Corporation arată că industria IT din Republica Moldova a devenit competitivă la nivel mondial. Autorii studiului estimează că valoarea produsă de această industrie va creşte cu peste 7% pe an până în 2024.