Clarificări la noul Cod Administrativ
La o săptămână de la adoptare, guvernul a adus, în şedinţa de miercuri, mai multe clarificări la noul Cod Administrativ.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Iulie 2019, 07:51
La o săptămână de la adoptare, guvernul a adus, în şedinţa de miercuri, mai multe clarificări la noul Cod Administrativ, în concordanţă cu observaţiile primite de la Consiliul Legislativ.
Măsurile vizează statutul funcţionarilor Ministerului de Finanţe, dar şi procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale.
Totodată, sunt aduse clarificări în ceea ce priveşte folosirea limbii minorităţilor locale în instituţiile şi serviciile publice.
Reporter Petruţa Obrejan: "Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile deconcentrate vor permite, potrivit noului Cod Administrativ, şi utilizarea limbii minorităţilor naţionale în acele localităţi în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor stabiliţi la ultimul recensământ.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a explicat, la finalul şedinţei săptămânale, că acest lucru este în conformitate cu prevederile Constituţiei şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
Nelu Barbu: "Deci, se menţine acea prevedere cu 20%, însă în baza principiul autonomiei locale, se acordă dreptul autorităţilor publice locale de a decide, prin hotărâre de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%, aşa cum a decis Parlamentul."
De asemenea, a fost înlocuită şi sintagma "în formă bilingv" cu sintagma "în limba română şi limba minorităţilor naţionale" pentru o mai multă claritate, mai ales în aceleaşi localităţi unde există mai multe minorităţi.
Nelu Barbu: "Era necesară această clarificare pentru că bilingv putea duce la o situaţie în care să spunem că într-o localitate aveam 40% etnici germani, 35% etnici maghiari şi restul etnici români şi, atunci, dacă păstrăm bilingv, ar fi fost primele două, suntem, totuşi, pe teritoriul României, este absolut normal ca în legislaţie să fie prevăzut clar limba română şi limba minorităţilor naţionale."
Modificările şi clarificările aduse noului Cod Administrativ au fost făcută în urma observaţiilor primite de la Consiliul Legislativ."