Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Clădirea Spitalului TBC de copii-Timişoara rămâne la proprietar

Consilierii locali de la Timişoara au refuzat propunerea de a prelua, gratuit, de la actualii proprietari, spaţiul în care a funcţionat secţia TBC a Spitalului de Copii.

Piaţa Victoriei din Timişoara. Foto: primariatm.ro.

Articol de Alina Bujancă, 21 Noiembrie 2013, 19:04

Consilierii locali de la Timişoara au refuzat astăzi propunerea de a prelua, gratuit, de la actualii proprietari, spaţiul în care a funcţionat secţia TBC a Spitalului de Copii.

Autorităţile au decis că problema şi-a găsit deja o soluţie, prin reamplasarea secţiei, iar o eventuală preluare, pe termen limitat la 2-3 ani, ar presupune costuri foarte mari.

Continuă în schimb achetele, în contextul în care câteva familii de romi au ajuns să deţină zeci de imobile de patrimoniu, inclusiv de utilitate publică

Consilierii locali au împărtăşit părerea primarului Nicolae Robu, care a declarat că respinge oferta proprietarului clădirii evacuate recent de la Spitalul de Copii "Luis Ţurcanu" din două motive.

Primul, pentru că deja a fost găsită o soluţie pentru mutarea secţiilor medicale afectate şi al doilea, pentru că folosirea temporară a clădirii, chiar şi gratuit, nu este avantajoasă, întrucât ar însemna cheltuieli de reamenajare într-un spaţiu ce nu aparţine primăriei.

Zilele trecute, edilul oraşului i-a sugerat lui Vladimir Cârpaci, proprietarul clădirii evacuate, să doneze imobilul în favoarea oraşului, lucru exclus de acesta, care a prezentat cu ajutorul avocatului o sentinţă judecătorească, ce atestă că ar dobândit clădirea în mod legal, în calitate de cumpărător de bună credinţă.

"Nu se fac negocieri"

În acest context, primarul Nicolae Robu a reafirmat că nu se pune problema unor negocieri cu clanurile de romi din oraş, care au ajuns proprietari ai mai multor clădiri din centrul Timişoarei, inclusiv de utilitate publică.

Acesta a spus că în momentul de faţă există procese şi zeci de dosare în curs de investigaţie, care au ca obiect modul în care s-au retrocedat aceste bunuri şi felul în care au ajuns să aparţină unui număr restrâns de familii de romi.

Există suspiciuni că multe dintre clădiri ar fi fost dobândite cu ajutorul mafiei imobiliare, cu complicitatea unor funcţionari publici, notari şi chiar angajaţi din justiţie.

Presa a relatat de-a lungul timpului despre cazuri în care, prin ameninţări şi violenţă, proprietarii unor apartamente au fost nevoiţi să-şi vândă la preţ redus casele samsarilor imobiliari.

Asta, în timp ce la întâlnirea de zilele trecute de la primărie reprezentanţii romilor au respins aceste acuzaţii, spunând că familiile bogate de romi, care au cumpărat aceste case, le-au dobândit legal, cu bani câştigaţi în străinătate, sau moşteniţi, având în vedere faptul că fac parte dintr-un neam înstărit, cel al căldărarilor.

Reprezentanţii comunităţii romilor se feresc să se implice direct în situaţia de la Timişoara, dar susţin o anchetă în justiţie.

Sunt bănuieli că tranzacţiile succesive cu imobile au fost făcute prin complicitatea unor funcţionari publici influenţi, spune şi preşedintele Centrului Creştin al Romilor, Daniel Cioabă.

"Sunt oameni de afaceri, vorbim de primari, de şefi ai poliţiei, vorbim de preşedinţi de consilii judeţene, deci oameni influenţi. Vă daţi seama că un rom, un om de afaceri rom n-are cum să ajungă la o asemenea clădire indiferent de câţi bani are, dacă nu are sprijinul oficialităţilor, vă daţi seama. Acolo sunt clanuri mafiote şi nu vreau să intru eu în alte chestii. Acolo e vorba de mafie interlopă şi de astea" spune Daniel Cioabă.

România 23 Decembrie 2024, 21:24

ANM: Prognoza agrometeorologică

Administrația Națională de Meteorologie anunță că în cursul acestei săptămâni seceta pedologică moderată se va menține local...

ANM: Prognoza agrometeorologică
România 23 Decembrie 2024, 20:34

VIDEO: Miniștrii noului Guvern Ciolacu au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis le-a urat succes noilor miniștri și a adăugat că românii așteaptă soluții și stabilitate, dar și...

VIDEO: Miniștrii noului Guvern Ciolacu au depus jurământul la Palatul Cotroceni
România 23 Decembrie 2024, 20:29

Mai mulți polițiști de frontieră și vameși de la Sculeni, județul Iași, au fost trimiși în judecată

Mai mulți polițiști de frontieră și vameși de la Sculeni, județul Iași, au fost trimiși în judecată de procurorii...

Mai mulți polițiști de frontieră și vameși de la Sculeni, județul Iași, au fost trimiși în judecată
România 23 Decembrie 2024, 19:35

Risc de avalanșă în zona alpină înaltă, la peste 1.800 de metri altitudine

Este risc de avalanșă de gradul trei în zona alpină înaltă, la peste 1.800 de metri altitudine, în...

Risc de avalanșă în zona alpină înaltă, la peste 1.800 de metri altitudine
România 23 Decembrie 2024, 17:30

Dâmbovița: Pericol de explozie pe DN 72 unde o cisternă încărcată cu GPL a luat foc

Pericol de explozie pe Drumul Naţional 72, între localităţile Adânca şi Săcueni, din judeţul Dâmboviţa.

Dâmbovița: Pericol de explozie pe DN 72 unde o cisternă încărcată cu GPL a luat foc
România 23 Decembrie 2024, 17:05

Aproximativ 23 de mii de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea publică și siguranța în vacanța de Crăciun

Aproape 23.000 de angajaţi ai MAI vor fi la datorie zilnic, în vacanţa de Crăciun: poliţişti, jandarmi, pompieri,...

Aproximativ 23 de mii de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea publică și siguranța în vacanța de Crăciun
România 23 Decembrie 2024, 16:11

Audierea miniştrilor propuşi de partide se desfăşoară în procedură accelerată

Audierea miniştrilor propuşi de cele trei partide ce formează noul Guvern se desfăşoară în procedură accelerată, toţi...

Audierea miniştrilor propuşi de partide se desfăşoară în procedură accelerată
România 23 Decembrie 2024, 15:02

Ilie Bolojan este noul preşedinte al Senatului

La Camera Deputaţilor, social-democratul Ciprian Şerban a fost ales preşedinte.

Ilie Bolojan este noul preşedinte al Senatului