Cîțu: Numărul românilor vaccinați anti-Covid a trecut de 3,5 milioane
România a depăşit vineri 3,5 milioane numărul total de persoane imunizate cu una sau două doze, de la începutul campaniei de vaccinare.
Articol de Adriana Turea, 08 Mai 2021, 09:09
România a înregistrat în ultimele 24 de ore peste 1.400 de noi infectări cu COVID-19, însă, a coborât la sub 7 mii numărul bolnavilor din spitale şi depăşind cu puţin de 1.000 de pacienţi la ATI.
Şi numărul deceselor este mai mic decât în săptămânile trecute: 89 de bolnavi COVID-19 au murit începând de joi.
Trei judeţe: Ilfov, Cluj şi Alba, alături de municipiul Bucureşti sunt singurele rămase în zonă glabenă, dar incidenţa infectărilor scade.
În fine, România a depăşit vineri 3,5 milioane numărul total de persoane imunizate cu una sau două doze, de la începutul campaniei de vaccinare.
Peste 2.200.050 de români au primit ambele doze.
De un succes real s-au dovedit iniţiativele recente de atragerea atenţiei asupra vaccinării, în paralel cu simplificarea procedurilor fie că e vorba de centrele de vaccinare din maşină, fie de aşa-numitele maratoane ale vaccinării, cum au început, de exemplu, ieri, la Bucureşti.
Adriana Turea urmăreşte evenimentul:
Reporter: Primul ministru, Florin Cîţu, a precizat că s-a depăşit cifra de 3.500.000 de persoane vaccinate şi că începând de astăzi în România cine doreşte să se vaccineze o poate face fără programare.
Florin Cîţu: Ce am văzut aici astăzi, un eveniment care arată o organizare exmplară, toţi trebuie felicitaţi. Este un efort important, dar mult mai important este că începând de astăzi, în România, şi nu cred că există un alt exemplu în Europa, puteţi să mergeţi să vă vaccinaţi fără programare. Vă alegeţi centrul de vaccinare, mergeţi şi vă vaccinaţi! Este clar că acesta a fost efortul pe care am vrut să-l facem din partea guvernului, să ne asigurăm că avem dozele necesare, ca toţi românii care vor să se vaccineze, să se vaccineze fără să mai stea la coadă.
Reporter: Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, îndeamnă studenţii să vină să se vaccineze în cele două locaţii ale maratonului vaccinării de la Bucureşti, la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională:
Sorin Cîmpeanu: Noi toţi cei care nu avem competenţe medicale să întrebăm şi să ascultăm cu atenţie răspunsurile pe care le primim de la domnul rector şi colegii dumnealui, implicaţi în această acţiune, pentru că nu numai actul de vaccinare în sine este cel care se promovează zilele astea, ci şi întrebări care să risipească semnele de întrebare referitoare la necesitatea şi importanţa vaccinării. Să întrebăm şi să-i ascultăm pe cei care sunt îndreptăţiţi să răspundă la aceste întrebări, fie că e vorba de părinţi, fie că e vorba de angajaţi din sistemul de învăţământ sau orice altă persoană din societatea românească.
Reporter: În cadrul maratonului de vaccinare de la Bucureşti s-au implicat medici rezidenţi, studenţi, medici specialişti, medici de familie şi asistenţi medicali.
Printre medicii de la Sala Palatului, am întâlnit şi pe preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, care a povestit cum a decurs prima parte a maratonului:
Sandra Alexiu: A fost multă lume, cel puţin la început când am deschis a fost chiar o supriză, nu ne aşteptam, dar a mers foarte repede. Din fericire, sunt extrem de multe posturi în care se pot completa formularele. Sunt o mulţime de tineri, pentru că sunt studenţi şi sunt rezidenţi, şi a mers bine. S-a extins puţin zona de aşteptare, pentru că la un moment dat se strânge multă lume la aşteptare. Vaccinarea merge repede, completarea chestionarului merge repede, dar în zona de aşteptare trebuie să se stea 15-20 de minute şi sigur că se strânge mai multă lume şi acolo s-a extins un pic zona de aşteptare, ca să nu fie aglomeraţie.
Reporter: Au fost probleme până acum? Le-a fost frică oamenilor?
Sandra Alexiu: Totdeauna sunt persoane cărora le este frică, persoane care se tem, persoane care sunt un pic mai sceptice şi de obicei sunt cu cineva care să îi ajute, dar au trecut şi peste lucrul ăsta. Au fost şi persoane care au declarat că au făcut alergii sau care au declarat că au avut reacţii mai complicate, mai grave la alte vaccinări, dar n-a fost niciun incident.
Reporter: Preşedintele CNCV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a ajutat la vaccinarea persoanelor care s-au prezentat la Sala Palatului:
Valeriu Gheorghiţă: Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult în momentul de faţă o certitudine, însă, trebuie să înţelegem că doar prin vaccinare putem să atingem împreună acest obiectiv.
Reporter: Acesta a mai adăugat că de mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară în limita capacităţii de vaccinare a fiecărui centru, iar majoritatea centelor care primesc vaccin de la Compania AstraZeneca vor primi de mâine vaccin de la Compania Pfizer.