Circulaţia rutieră revine la normal pe drumurile naţionale
Peste patru mii de forţe ale poliţiei, jandarmi şi pompieri participă la operaţiunile de deszăpezire, iar nouă elicoptere sunt pregătite pentru misiuni umanitare.
Articol de Nicoleta Turcu, 17 Februarie 2012, 09:48
Ora 16.00 Ninsorile şi viscolul au încetat în cea mai mare parte a ţării, dar în urmă au rămas cantităţi impresionante de zăpadă. 75 de localităţi sunt izolate, aproape 100 de drumuri judeţene sunt blocate, pe şapte circulaţia se desfăşoară cu dificultate şi două artere naţionale sunt închise.
Mii de locuitorii din Buzău şi Vrancea sunt în continuare izolaţi, iar autorităţile locale spun că nu au utilajele necesare, pentru a elibera drumurile de zăpada care depăşeşte trei metri.
CFR a anulat, astăzi, aproape 170 de trenuri de călători, cinci linii sunt închise, iar pe alte şapte se circulă cu restricţii.
Peste patru mii de forţe ale Poliţiei, jandarmi şi pompieri participă la operaţiunile de deszăpezire, iar nouă elicoptere sunt pregătite pentru misiuni umanitare.
Ora 11.52 - Potrivit CNADR, pe DN 1H Aleşd – Nuşfalău s-a deschis circulaţia pentru vehiculele cu masa totală mai mică de 3,5 tone, iar pe DN 57B Oraviţa-Bozovici au fost ridicate toate restricţiile de tonaj.
Ora 11.30 - Potrivit ministerului de interne, numărul localităţilor izolate a scăzut la 75. Circulaţia mai este închisă pe DN22 Râmnicu Sărat-Băile, DN 26 Murgeni-Oancea şi DN1H Aleşd-Nuşfalău.
Ora 11.00 - Din cauza stării drumurilor şi a temperaturilor scăzute din sălile de clasă, cursurile au fost suspendate în 11 şcoli din Munţii Apuseni, ne-a transmis corespondentul Radio România din Claudiu Pădurean.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, profesorul Horia Corcheş, a declarat că 389 de elevi nu vor merge la şcoală.
Autorităţile au închis 11 şcoli: Şcoala din Măguri Răcătău cu cele trei structuri din Joseni, Suseni şi Bogdăneşti şi tot cu trei structuri Şcoala din Săcuieu.
Cursurile au fost suspendate şi la Şcoala "Pelaghia Roşu" din Mărişel cu două structuri, şcoala cu clasele I-VIII Călăţele şi la şcoala cu clasele I-IV din Dealu Negru.
Aproape 100 de localităţi din 25 de judeţe sunt încă izolate din cauza căderilor masive de zăpadă din ultimele zile.
Zece localităţi nu au energie electrică iar în alte opt sate nu se poate asigura necesarul de apă potabilă sau menajeră, potrivit ultimei centralizări a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Probleme mari sunt în continuare în judeţul Buzău, unde peste 30 de comune sunt izolate iar autorităţile locale cer instituirea stării de alertă.
La Botoşani ninsoarea viscolită din ultimele ore provoacă probleme pe arterele importante din judeţ.
Deşi lucrează fără încetare cu 31 de utilaje, drumarii nu reuşesc să facă faţă nămeţilor care se depun pe carosabil, astfel că mai multe drumuri judeţene au fost din nou închise.
Potrivit CNADNR, circulaţia mai este închisă pe DN22 Râmnicu Sărat-Băile, DN 26 Murgeni-Oancea şi DN1H Aleşd-Nuşfalău însă multe artere judeţene sunt încă impracticabile.
În majoritatea ţării ninsoarea şi viscolul au trecut
Activitatea şcolilor a revenit la normal în 24 de judeţe.
Decizia de suspendare a cursurilor integral se menţine doar în Vrancea, însă la nivel naţional peste 800 de unităţi de învăţământ sunt afectate de intemperii.
Cinci linii de cale ferată rămân închise, iar ieri peste 200 de trenuri au fost anulate.
În majoritatea ţării ninsoarea şi viscolul au trecut, însă acum oamenii şi autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru a îndepărta cantităţile impresionante de zăpadă ce au rămas în localităţi.
Meteorologii spun că temperaturile nu vor creşte atât de mult până la 1 martie iar hidrologii au dat asigurări că debitele râurilor sunt scăzute şi cotele Dunării sunt sub media multianuală a lunii februarie, riscul de inundaţii fiind scăzut.
În plus, există o capacitate mare de stocare în lacurile de acumulare, pregătite să preia cantităţile de apă rezultate din topirea zăpezii.