Circa trei milioane de elevi vor începe luni noul an şcolar - pregătirea a fost mai scumpă
Mai sunt probleme nerezolvate în unităţile de învăţământ. 2/3 dintre părinţi spun că au alocat mai mulţi bani decât anul trecut pentru cumpărăturile cu începerea noului an şcolar.
Articol de Radiojurnal, 08 Septembrie 2023, 17:04
Aproape trei milioane de elevi vor începe luni, pe 11 septembrie, noul an şcolar. Şi în această toamnă mai sunt încă probleme nerezolvate în unităţile de învăţământ. Mai sunt în continuare aproape 190 de şcoli la nivel naţional, cu grupuri sanitare în afara clădirii sau neconforme. Persistă şi problema supraaglomerării unor şcoli, astfel că mai bine de 25.000 de elevi vor învăţa în trei schimburi. Deşi noua lege a învăţământului preuniversitar interzice în mod explicit acest lucru.
Ligia Deca, Ministrul Educaţiei: Legea vorbeşte, într-adevăr, despre interzicerea desfăşurării procesului educativ în trei schimburi. Dar începând cu anul şcolar 2025-2026. Deci pentru unităţile de învăţământ care se află în trei schimburi vom face toate eforturile pentru ca la momentul în care prevederea legală intră în vigoare să nu mai avem nicio astfel de şcoală. Am făcut întâlniri repetate cu inspectorii pentru a identifica aceste şcoli şi a încerca să găsim formule alternative. Fac apel pe această cale către toate primăriile care, împreună cu inspectoratele, trebuie să găsească o soluţie în aceste cazuri. Să facem împreună eforturi să nu mai avem astfel de situaţii, pentru că afectează calitatea actului educaţional.
Două treimi dintre părinţi spun că au alocat mai mulţi bani decât anul trecut pentru cumpărăturile cu începerea noului an şcolar şi mai puţin de 20% au reuşit să pună bani deoparte în acest scop, conform rezultatelor unui sondaj prezentat astăzi de CEC Bank. Peste 38% dintre cei care au răspuns spun că e vorba de o creştere a cheltuielilor cu circa 30%. Îmbrăcămintea şi încălţămintea reprezintă categoria de cumpărături spre care se direcţionează cei mai mulţi bani, comparabilă cu cea a rechizitelor. Cam jumătate dintre părinţi se bazează pe salariul lunii curente pentru aceste cheltuieli, în timp ce 17% spun că nu dispun de fonduri şi că nu ştiu cum se vor descurca.
În sume concrete, cheltuielile sunt estimate între 300 şi peste 1.000 lei. Pot depăşi acest prag doar aproximativ 13% dintre părinţi, iar cei mai mulţi, peste o treime, se vor încadra între 300 şi 500 lei, mai arată rezultatele analizei, preluată de reporterul RRA Iulian Olescu.