Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cine verifică legumele și fructele din piețele din Buzău?

Apel matinal - Invitat: Constantin Toma, primarului municipiului Buzău.

Cine verifică legumele și fructele din piețele din Buzău?
Foto: facebook.com/constantintoma.ro

Articol de Daniela Petrican, 05 Februarie 2025, 12:15

Buzăul ar putea fi primul oraș important din România unde locuitorii vor putea să beneficieze de produse mai sănătoase și mai curate din punct de vedere ecologic. Legumele și fructele care sunt vândute în piețe vor putea fi testate, astfel încât cumpărătorii să fie siguri că acestea nu conțin pesticide sau alte substanțe nocive în cantități dăunătoare pentru sănătate. Decizia autorităților locale va putea fi aplicată dacă va fi aprobat proiectul de hotărâre în acest sens, lansat deja de Primăria Buzău în dezbatere publică. În această perioadă, toți cei interesați pot veni cu sugestii și opinii, pentru ca apoi proiectul să fie supus votului Consiliului Local în forma propusă sau cu amendamente. Mai multe aflăm acum de la invitatul "Apelului matinal", Constantin Toma, primarul municipiului Buzău. Bună dimineața!

Bună dimineața! Și vă dau o veste proastă. Buzău nu va fi primul oraș din România unde se va întâmpla ce spuneți dumneavoastră. Avem două organisme în România. Deci, este o propunere a oamenilor de la opoziție, este normal să-și facă treaba, a consilierilor locali din opoziție. Există două organisme în România și este foarte bine că m-ați sunat, pentru că tot vorbim acum de, cum să spun eu, de reformarea, reformatarea a ceea ce se întâmplă în zona bugetară. Deci, avem Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care este în subordinea Guvernului, a primului-ministru, și mai avem o Autoritate Națională Fitosanitară, care este în subordinea ministrului agriculturii, cu o mulțime, o armată de directori la nivel național. Ăștia sunt reprezentați, și unii și alții au direcții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, respectiv ANSVSA, iar Autoritatea Națională Fitosanitară are oficii județene în fiecare județ. Acuma să ne referim la ce încearcă colegii...

Asta voiam să vă spun. Până la urmă, pe noi ne interesează practic cum se va putea face testarea legumelor și fructelor.

Testarea se face acum de cele două organisme. Dar atenție, Autoritatea Națională Fitosanitară, care este prezentă și în municipiul Buzău, ca și oficiu județean, are doar patru laboratoare la nivel național, iar pe partea asta fitosanitară, cei de la ANSVSA, prin direcțiile sanitare, au vreo cinci laboratoare la nivel național. Nu există, uite, am intrat și în Schengen acum, nu mai există, pentru că primul organism se ocupa de verificarea alimentelor, legumelor, fructelor care treceau granița, atenție, iar acum sunt în Schengen și înțeleg că la granița cu Turcia, de unde ne vin foarte multe legume și fructe, avem la Kapitan Andreevo un laborator al bulgarilor care ne păzesc, sunt în Schengen și ei, ne păzesc, să nu intre, eu știu, legume, în principal cu pesticide, iar ceea ce propun colegii e aproape imposibil. Iar cei de la Autoritatea Națională Fitosanitară ne răspund la o scrisoare a noastră, că ce am încerca noi să facem contravine dispozițiilor legale aplicabile în domeniu, având în vedere următoarele considerente: stabilirea atribuțiilor și responsabilităților Autorității Naționale Fitosanitare, except competenței Consiliului Local Buzău, acestea fiind reglementate prin acte normative naționale și europene. De partea cealaltă, să te duci cu "teste de astea de sarcină" - iertați-mă, m-am luat gura pe dinainte - cu teste de astea care se vând din China, să te duci la aliment, înțepi roșia și vezi că are un pesticid, atenție. Deci, un laborator... Deci un laborator de-ăsta de la ANSVSA poate verifica 629 de fracţii de pesticide. Cum poţi tu determinat într-o singură chestie, ai băgat, ai înţepat cu acul o roşie şi afli că sunt 629 de fracții de pesticide. Deci cele două organisme, dacă tot îmi permiteți acum și fac la postul naţional de radio o propunere să se unească cele două organisme și să se pună la punct un organism foarte serios în fiecare județ și în fiecare piață. Dacă aș verifica numai piața centrală din Buzău, dar în Buzău și peste tot în această țară, în capitalele de județ, cel puțin, cea mai multă marfă nu se vinde în piață, se vinde în supermarket, iar eu am competență să mă duc la ăla? Mă ia la bătaie, să mă duc la...nu le mai dau numele.

Domnule primar, dar au existat situații în care ați avut sesizări de la cetățeni că sunt necesare astfel de controale?

Sunt, am sesizat și noi la rândul nostru, cei care se ocupă, Autoritatea Națională Fito-Sanitară, ei spun că-și fac treaba, dar pe partea cealaltă, la nivelul Autorității Naționale Fitosanitare, care s-ar ocupa numai cu producția internă, anul trecut s-au lăudat că au făcut doar vreo 85 de teste, din care 30 și ceva au fost proaste. Atenție, este groaznic. Eu n-aș fi mai raportat o asemenea cifră. Că înseamnă că oamenii ăștia nu-și fac treaba, dar noi nu avem voie, conform legii, să ne implicăm într-o asemenea chestie. Pe partea cealaltă, ordonanța trenuleţ, noi ar trebui să mai angajăm oameni, să-mi fac laborator, credeți-mă, când eram în zona privată, am avut un laborator, atenție, acreditat RENAR, dar nu era autorizat de statul român. Deci eu dacă trebuie să ajung tot într-un laborator al ANSVSA sau într-un laborator al Autorității Naționale Fitosanitare ca să fie recunoscută acea probă că mă dă omul în judecată, cel care vinde la tarabă sau fermierul, și va câștiga cu siguranță. Deci despre asta vorbim, ne dorim să trăim mai sănătos. Este normal. Se fac o mulțime de prostii, se fac inclusiv în județul Buzău, vă amintiţi anul trecut sau acum 2 ani când dădeau ăia cu substanțe de-alea ciudate importante din Bulgaria, ca să se coacă roșiile imediat și /.../ castraveţii și mai repede. Dar treaba este foarte serioasă. Și atunci de ce să am două organisme? Hai să avem un singur organism, care...cu colaboratoare, dacă se poate, în fiecare județ să-și facă oamenii ăștia treaba și să fim noi în siguranță. Eu ca primar, bineînțeles că-mi doresc, pentru comunitatea buzoiană să fim cei mai sănătoși, cei mai frumoși. Da, dar nu, nici nu avem voie, nici n-avem bani să facem așa ceva.

Bun. Așa, dacă ar fi să tragem linie, se poate face o astfel de testare periodică? Nu știu. O dată pe zi, o dată pe săptămână?

Nu este relevant, iertați-mă, este nerelevant. Mă duc și la cine mă duc? Mă duc la ăla care eu știu, i-a vorbit urât directoarei /.../. Nu mă pot duce, probabil că 70-80% din marfă se vinde în supermarket, acolo n-am cu cine mă certa că ăștia sunt multinaţionale.

Urmăriți cumva ceea ce se întâmplă în piețe, pentru că acolo vin și producători, și comercianți, asta știm sigur. Dar producătorii...

... Da, dar în perioada asta, 80% din marfă e din import.

: ... păi, asta voiam să vă întreb, producătorii nu ar trebui să facă dovada unui standard de calitate a produselor pe care le vând?

Cu siguranță treaba asta, dar vă dați seama, când a intrat acea marfă în țară, se presupune că cineva a verificat-o sau cel care... unde o cultivă în Turcia și trece prin vama bulgară și la Kapitan Andreevo, acolo unde au laboratorul ăsta, care este baza noastră în Schengen, acum... acuma nu mai văd rostul, iertați-mă la la ANSVSA, care sunt o armată și să nu mă înjure de acolo că asta este adevărul, cu 'jdemii' de directori, ce mai fac ei dacă am intrat în Shengen acum, pentru că marfa le-a intrat de aici și ce mai facem? Vreau să vă spun că în nicio țară din Uniunea Europeană - culmea!, nici în Republica Moldova - nu există două organisme. Există un singur organism care se ocupă și e normal să fie așa. Își spun împreună și laboratoare, și cei mai competenți oameni, încalecă pe calul alb, și își fac treaba și toți vom fi mai sănătoși și vom trăi până la 100 de ani.

Până la urmă, supărarea dumneavoastră e că sunt prea multe laboratoare sau cum?

Nu, nu, sunt prea puține. Ascultați-mă, cum să ai patru laboratoare în toată România?

A, în toată România! Da, e puțin.

Unul la Târgu Mureș, unul la Constanța, unul la București şi unul nu mai știu unde, pe unde este... Craiova sau habar n-am.

Poate că, după discuția noastră, cine a avut urechi de auzit să fi auzit ce am discutat...

Nu. Haideți să facem și restructurarea asta, că tot vorbim, că, uite, anul ăsta s-a aprobat bugetul, azi-noapte. Deci, atenție, avem 36% numai cu salariile bugetarilor... Iertați-mă, și eu sunt bugetar, da', efemer aici, m-au ales românii de la Buzău, m-au ales primar. 36%! 23% pe salarii, 13% pe bunuri și servicii. Adică cheltuieli care le faci aferente forței de muncă din zona bugetară. Suntem pe unul din primele locuri în Europa ca pondere în venituri a cheltuielilor cu salariile bugetarilor. Suntem prea mulţi!

Pentru că tot aţi amintit ceva mai devreme de ordonanța "Trenuleț", dumneavoastră veți face restructurări la primărie?

Doamnă, noi avem o situație ideală. Eu fac restructurări de opt ani, în sensul în care nu mai am organigramă, că am încercat și eu să dau înaintea lui Bolojan să dau 323 de oameni afară, poliția locală. N-am reușit. Am cel mai lung proces pe civil din România, dar am în momentul ăsta cu 40% mai puțini oameni și funcționez, iar la ultimele alegeri faptul că, asta-i nota pe care ți-o dau oamenii - ai făcut treabă sau nu ai făcut treaba - cu mai puțin de 40% din oameni, atenție!, am ieșit cu 67% la ultimele alegeri. Deci treaba funcționează. Bineînțeles, pentru treaba asta am implementat un sistem, revoluționar, spun eu, pentru prima dată în administrația publică, care îl aplică inclusiv Elon Musk în firmele lui - la el se numește 'continuous improvement', la noi se numește Kaizen. Pentru prima dată am aplicat în administrația publică din România acest sistem, iar experiența Buzăului s-a concretizat și într-o carte, se numește "Kaizen în administrația publică, o reformă necesară României", apărută la Editura Litera și de vreo două luni - asta a apărut acum vreun an și ceva, e în toate librăriile, dacă o mai fi, dar nu cred că o cumpără nimeni - şi bineînțeles că a apărut la cererea colegilor din Japonia, pentru că am scos cu Kaizen Institute Global, a apărut și în limba engleză pe - poate se inspiră alții - se distribuie pe Amazon acum.

Angajații Primăriei Buzău să stea liniștiți, domnul primar a declarat la Radio România Actualități că nu va da afară oameni.

Nu mai am ce să mai dau afară, doamnă, nu mai am ce să mai dau afară. Aș mai avea nevoie de niște oameni, dar în același timp vă spun și bineînțeles că mă vor înjura trei sferturi, dacă nu chiar jumătate, că au început să țină la mine, aș mai da jumătate afară, dar să pot să angajez eu încă 20%. Nu pe actualul sistem de angajare, care este prăpăd.

Mulțumim pentru această discuție. Alături de noi, la 'Apel matinal' a fost Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Parlamentul dezbate, miercuri, bugetul României pentru 2025
România 05 Februarie 2025, 13:06

Parlamentul dezbate, miercuri, bugetul României pentru 2025

Parlamentul dezbate, miercuri, bugetul României pentru 2025. Potrivit programulului, discuţiile austerităţii.

Parlamentul dezbate, miercuri, bugetul României pentru 2025
Proiect privind testarea calităţii legumelor şi fructelor din pieţe
România 05 Februarie 2025, 10:49

Proiect privind testarea calităţii legumelor şi fructelor din pieţe

Un proiect privind testarea calităţii legumelor şi fructelor din pieţe, propus de autorităţile locale din judeţul Buzău, se...

Proiect privind testarea calităţii legumelor şi fructelor din pieţe
Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului
România 05 Februarie 2025, 10:32

Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului

Bugetul de stat pe 2025 va intra, miercuri după-amiază, în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului.

Bugetul de stat pe 2025 intră în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului
Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu ambasadorii statelor membre ale UE
România 05 Februarie 2025, 09:17

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu ambasadorii statelor membre ale UE

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni miercuri cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu ambasadorii statelor membre ale UE
Proba de evaluare a competențelor digitale în prima sesiune a examenului de bacalaureat
România 05 Februarie 2025, 09:12

Proba de evaluare a competențelor digitale în prima sesiune a examenului de bacalaureat

Candidații la prima sesiune a examenului de bacalaureat susțin, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor...

Proba de evaluare a competențelor digitale în prima sesiune a examenului de bacalaureat
Nicu Patoi și Răzvan “Lapi” Lupu, între Prietenii de la Radio
România 05 Februarie 2025, 08:38

Nicu Patoi și Răzvan “Lapi” Lupu, între Prietenii de la Radio

Când cea mai bună chitară și cea mai bună percuție se întâlnesc, muzica vine de la sine.

Nicu Patoi și Răzvan “Lapi” Lupu, între Prietenii de la Radio
Peste 100.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer
România 05 Februarie 2025, 07:55

Peste 100.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer

Anul trecut numărul bolnavilor de cancer a crescut cu 2% faţă de anul 2023.

Peste 100.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer
Fermierii români vor beneficia şi anul acesta de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii
România 05 Februarie 2025, 07:33

Fermierii români vor beneficia şi anul acesta de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii

Fermierii români vor beneficia şi anul acesta de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii, iar 50% din costurile...

Fermierii români vor beneficia şi anul acesta de apă gratuită pe infrastructura principală de irigaţii