Cine poate face a treia doză de vaccin anti-COVID-19
Ieri s-au înregistrat şi aproape 20 de mii de nou vaccinaţi. De asemenea, peste 20 de mii de persoane au făcut cea de-a treia doză, în prima zi de administrare a rapelului.
Articol de Andrei Şerban, 29 Septembrie 2021, 10:43
Ritmul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID a crescut în ultima perioadă, în România, pe fondul evoluţiei negative a epidemiei.
Ieri s-au înregistrat şi aproape 20 de mii de nou vaccinaţi. De asemenea, peste 20 de mii de persoane au făcut cea de-a treia doză, în prima zi de administrare a rapelului suplimentar.
A treia doză de vaccin anti-SARS-CoV-2 o vor primi persoanele care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei complete de vaccin și doar cei vaccinați cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson nu au deocamdată recomandare pentru a face a treia doză. Aceasta se face doar cu vaccin produs de Pfizer sau Moderna.
Cei care au primit AstraZeneca pot să opteze pentru unul dintre cele două tipuri de vaccin.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a reamintit că a treia doză trebuie să o primească, în special, categoriile vulnerabile.
Valeriu Gheorghiţă: Această doză de rapel este ferm recomandată persoanelor care, prin natura profesiei, au un risc crescut de îmbolnăvire și aici vorbim de personalul medico-sanitar, persoanele din centrele sociale și personalul din învățământ și, de asemenea, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de grupa de vârstă. De asemenea, și celelalte categorii de persoane care au cel puțin 6 luni de la doza doi de vaccin pot să beneficieze de doza de rapel.
Valeriu Gheorghiță a mai precizat că prezentarea la centrele de vaccinare se poate face direct cu cartea de identitate sau cu programare pe platformă de pe internet.
România a raportat ieri cel mai mare număr de cazuri noi de COVID, înregistrate în 24 de ore, de până acum.
Au fost peste 11 mii de noi îmbolnăviri, rezultate după efectuarea a peste 73 de mii de teste, cele mai multe de până în prezent realizate într-o singură zi.