Cina Domnului - una dintre cele mai frumoase tradiții de Paști
Tradiţia a fost la origine de inspiraţie protestantă, dar ulterior a fost adoptată de ortodocşi şi de greco-catolici.
12 Aprilie 2015, 19:54
Una dintre cele mai frumoase tradiţii de Paşti, Cina Domnului, este păstrată pe tot cuprinsul Transilvaniei.
Tradiţia a fost la origine de inspiraţie protestantă, dar ulterior a fost adoptată de ortodocşi şi de greco-catolici.
În epoca Reformei religioase protestante, calvinii au introdus un nou ritual.
De Paşti, pastorii împart vin şi pâine binecuvântate membrilor congregaţiei.
Pâinea este tăiată în bucăţi şi amestecată cu vin alb, iar acest amestec, care seamnănă cu cuminecătura, a primit numele de "Cina Domnului".
Obiceiul a fost preluat şi de celelalte culte creştine din Transilvania, spune istoricul Leonard Horvath.
"A apărut după perioada Reformei, mai exact a fost introdus de principii reformaţi ai Transilvaniei. Practic, un obicei care a fost preluat ulterior atât de cultul ortodox, greco-catolic şi cel romano-catolic", a explicat Leonard Horvath.
"Cina Domnului" a primit şi numele de Paşti în unele comunităţi româneşti, tocmai pentru că pâinea şi vinul sunt împărţite de Sărbătoarea Învierii Domnului.
Ea este mâncată dimineaţa, pe stomacul gol.
Capul familiei oferă tuturor "Cina Domnului", după ce membrii familiei s-au salutat cu "Christios a Înviat!"