China ar fi oprit alocuțiunea video pe care președintele Consiliului European, Charles Michel, urma să o aibă la deschiderea unui târg de la Shanghai
Articol de Sergiu Şteţ, 08 Noiembrie 2022, 21:54
Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, autoritățile chineze care coordonează un important târg comercial din Shanghai au retras alocuțiunea pe care președintele Consiliului European ar fi urmat să o rostească cu ocazia deschiderii expoziției, în care el ar fi urmat să critice “războiul ilegal” al Rusiei din Ucraina și să pledeze pentru o reducere a dependenței comerciale de China.
Trei diplomați europeni au declarat pentru Reuters că alocuțiunea lui Charles Michel, înregistrată anticipat, ar fi urmat să se numere printre alte declarații similare venite din partea unor liderii din lume și din partea șefilor unor organizații internaționale, inclusiv cea a președintelui chinez Xi Jinping, în deschiderea Expoziției Internaționale de Import din China, de vinerea trecută.
Diplomații, ale căror nume nu pot fi precizate din cauza delicateții problemei, au declarat pentru Reuters că au fost surprinși de eliminarea acestui discurs.
“Președintele Michel a fost invitat să se adreseze celui de-Al Cincilea Forum Hongqiao/CIIE din Shanghai”, a declarat pentru Reuters Barend Leyts, purtătorul de cuvânt al lui Michel. “Așa cum au cerut autoritățile chineze, noi am trimis un mesaj preînregistrat care, în cele din urmă, nu a mai fost prezentat. Discursul a fost transmis prin canale diplomatice normale”.
Nici o persoană din Ministerul de Externe al Chinei, niciun co-organizator al expoziției, cum ar fi Ministerului Comerțului din China și administrația orașului Shanghai, nu au răspuns cererii agenției Reuters de a comenta subiectul.
Potrivit paginii oficiale de pe internet, printre ceilalți demnitari care au vorbit la ceremonie, după Xi, s-au numărat directorul Fondului Monetar Internațional, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului și președinți din Indonezia, Sri Lanka și Belarus.
În prim-plan, Rusia și comerțul
Discursul președintelui Consiliului European ar fi urmat să fie extrem de critic față de „războiul ilegal al Rusiei din Ucraina”, el subliniind că Europa a primit niște „lecții importante” în urma acestuia, după cum reiese din fragmente ale discursului, oferite de diplomații europeni.
„În privința combustibililor fosili, Europa a fost mult prea dependentă de Rusia, ceea ce a dus la un dezechilibru comercial”, ar fi urmat să spună Michel.
„În Europa, dorim un echilibru în relațiile noastre comerciale... ca să evităm o dependență excesivă”, după cum afirmă diplomații la curent cu ceea ce ar fi urmat să spună el. „Acest lucru este valabil și pentru relațiile noastre cu China”.
Michel ar fi urmat totodată să ceară Chinei să facă mai mult ca să pună capăt vărsărilor de sânge din Ucraina.
China a refuzat constant să critice agresiunea Rusiei, care a distrus orașe întregi din Ucraina și care, de la începutul acesteia, pe data de 24 februarie, a dus la moartea a mii de soldați și civili.
„China deține un rol în a-și folosi influența pentru a stopa acest război brutal al Rusiei... prin așa-zisul parteneriat fără limite al dvs. cu Rusia”, urma să spună Michel, referindu-se la un pact convenit între Xi și Putin înainte de începutul războiului. „Dvs. și China puteți ajuta să se pună capăt tuturor acestor lucruri”.
Atât Xi, cât și Michel ar urma să participe și să se întâlnească la reuniunea șefilor de stat ai Grupului celor 20 de State Industrializate (G20), programată marțea și miercurea viitoare, în Bali.
Președintele Consiliului European se numără printre principalii oficiali ai UE de rang înalt care pot reprezenta grupul la reuniunile internaționale și la întrunirile bilaterale cu alți șefi de stat.
Începând din 2019, UE a declarat oficial China drept partener, dar și un concurent economic și un rival la adresa sistemului.
Într-un document de luna trecută, Serviciul UE pentru Politică Externă a subliniat că Beijingul ar trebui să fie acum considerat în primul rând drept un concurent care promovează „o altă viziune asupra ordinii mondiale”.
Articol de Marin Quinn Pollard și Ian Strupczewski
Traducerea: Alexandru Danga/RADOR.