Chimiştii şi petrochimiştii anunţă proteste
Chiar dacă nu au primit aprobare din partea Primăriei Capitalei, angajaţii din industrie vor să picheteze sediul Guvernului, nemulţumiţi de concedierile anunţate.
05 Iunie 2013, 14:31
8.000 de salariaţi din industria chimică şi petrochimică ar putea fi concediaţi dacă Guvernul nu se implică în reglementarea preţului la gaze după 1 iulie, atrag atenţia reprezentanţii sindicali din acest domeniu al economiei.
Ei cer amânarea termenului de 1 iulie, care este termenul de liberalizare a pieţei de energiei, cu un an şi anunţă proteste care vor avea loc săptămâna viitoare în Bucureşti.
Chiar dacă nu au primit aprobare din partea Primăriei Capitalei angajaţii vor să picheteze sediul Guvernului marţi şi miercuri între orele 10:00 şi 13:00, apoi să organizeze proteste în oraşe din ţară unde funcţionează combinate chimice şi petrochimice.
Reporterul nostru Ramona Alexandrescu transmite că reprezentanţii confederaţiilor patronale şi ai confederaţiei sindicale avertizează că economia românească nu poate suporta scumpirile prevăzute în calendarul convenit de Guvern cu instituţiile şi organismele internaţionale şi spun că acesta ar trebui decalat până în 30 aprilie 2014.
"România este o ţară care mai deţine resurse destul de importante de gaze naturale şi este una dintre puţinele din Europa care mai extrage gaze naturale. Care este urmarea în cadrul industriei - e vorba de metalurgie, industria sticlăriei.
"Nu va face altceva decât să îi oblige să-şi închidă porţile. În industria chimică deja acest proces de concediere a început şi dacă se continuă această creştere de tarife la gazele naturale din iulie e clar că, până la urmă, industria chimică, cea care foloseşte gazul metan ca materie primă, nu pentru producţia de energie electrică sau căldură, îşi va închide porţile", a declarat preşedintele Federaţiei Sindicale din Chimie şi Petrochimie, Achille Costin Duţu.
Una din unităţile care ar urma să se închidă în perioada următoare e Combinatul chimic din Turnu Magurele, informează corespondentul RRA Emil Talianu.
900 din cei puţin peste o mie de angajaţi au fost deja anunţaţi de conducere că vor fi concediaţi, iar cei rămaşi vor mai asigura doar mentenanţa, pentru că după 1 iulie, treptat, preţul gazelor ar putea ajunge chiar triplu până în toamna anului viitor, calculează patronul Ioan Niculae.
Combinatul este principal angajator în oraş. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, prezintă la această oră viitoarele etape ale privatizărilor şi proiectele menite să ducă la crearea de locuri de muncă