Chestiunea steagului secuiesc "poate fi adusă la normalitate"
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a spus că disputa steagurilor nu face bine cauzei aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi nici drepturilor comunităţii maghiare.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 23 Februarie 2013, 15:33
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş că în ciuda faptului că politicienii din Ungaria nu au folosit căile diplomatice ci declaraţiile bombastice, chestiunea steagului secuiesc poate fi adusă la normalitate.
Kelemen Hunor a spus că o astfel de dispută nu face bine cauzei aşa-zisului Ţinut Secuiesc, nu face bine drepturilor comunităţii maghiare sau utilizării simbolurilor comunităţii, şi că UDMR nu doreşte ca anumite sentimente naţionaliste "să fie răvăşite de o parte şi de alta".
Preşedintele UDMR a precizat că respectiva chestiune poate fi adusă la normalitate, că nu trebuie interzise simbolurile pentru că acestea "nu lezează interesele României sau ale cetăţenilor români", şi nimeni nu va fi mai sărac dacă se utilizează aceste simboluri.
Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a arătat că România şi Ungaria au avut o discuţie aşezată prin cei doi miniştri de externe, că lucrurile sunt clare şi steagul secuiesc poate fi arborat, iar prefecţii şi cei care încearcă să creeze tensiuni artificiale ar trebui să înţeleagă că este un deziderat normal al comunităţii maghiare.
Borbely Laszlo a adăugat că la întâlnirea parlamentarilor maghiari din afara graniţelor Ungariei, care a avut loc săptămâna trecută, la Budapesta, concluzia a fost că UDMR este reprezentantul legitim al minorităţii maghiare din România.
"UDMR va reprezenta în România problemele ce ţin de steagul secuiesc sau de regionalizare.
"Uniunea reprezintă o punte între România şi Ungaria", a mai spus Borbely Laszlo.
Drapelul secuiesc, arborat pe clădirea Parlamentului Ungariei
Aşa-zisul drapel secuiesc a fost arborat vineri pe clădirea Parlamentului Ungariei.
Iniţiativa aparţine preşedintelui acestui for, László Kövér, care a apreciat că steagul trebuie arborat ca "un simbol al solidarităţii naţionale", în contextul în care la Budapesta a avut loc Forumul Parlamentarilor Maghiari din Bazinul Carpatic.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Emil Groza, vicepremierul Zsolt Semjén a declarat la reuniune că folosirea simbolurilor comunităţilor naţionale este un drept fundamental şi că prin arborarea steagurilor secuieşti nu se doreşte o intensificare a tensiunilor dintre Ungaria şi România.
Problema arborării steagului secuiesc a început pe 5 februarie, când secretarul de stat din ministerul afacerilor externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, a cerut arborarea steagului Ţinutului Secuiesc în Ungaria.
Secretarul de stat din ministerul afacerilor externe al Ungariei a spus că primarii secui din România nu au dreptul să arboreze acest steag, interdicţie care a fost catalogata de acesta drept "agresiune simbolica" la adresa maghiarilor din România.
După ce steagul a fost arborat la Budapesta, Nemeth Zsolt a numit gestul unul de solidaritate faţă de cauza autonomiei teritoriale a maghiarilor.
Prim-ministrul Victor Ponta i-a transmis secretarului de stat maghiar că nu accepta "obraznicii".