Cheltuieli bugetare reduse cu 20 de miliarde de lei. Ar putea fi vizate sporurile şi primele unora dintre bugetari
Coaliţia a ajuns la concluzia că în multe ministere şi instituţii de stat se cheltuie nejustificat de mult, iar ministerul de Finanţe a primit sarcina să diminueze risipa de fonduri publice.
Articol de Nicoleta Turcu, 06 Aprilie 2023, 08:04
Realizator: Guvernul nu stă chiar bine cu banii. Cheltuieli bugetare vor fi reduse cu 20 de miliarde de lei, pentru ca deficitul bugetar să nu depăşească ţinta de 4,4% din PIB. Coaliţia a ajuns la concluzia că în multe ministere şi instituţii de stat se cheltuie nejustificat de mult, iar ministerul de Finanţe a primit sarcina să diminueze risipa de fonduri publice. Ar putea fi vizate sporurile şi primele unora dintre bugetari. Decizia a fost anunţată pe fondul încasărilor fiscale sub nivelul pe care şi-l propusese ANAF.
Reporter: Nicoleta Turcu - Ministerul Finanțelor va face o analiză într-o perioadă foarte scurtă pentru ajustarea cu 20 de miliarde de lei a cheltuielilor din bugetul general consolidat al statului. Este ceea ce a anunți ministrul Adrian Câciu, pe fondul reducerilor încasărilor la bugetul de stat. El a ținut să dea asigurări că nu vor fi crescute taxele și că măsurile vor fi bazate mai ales pe tăierea cheltuielilor neesențiale. Nu vor fi afectate nici investițiile și nici programele sociale, a spus el.
Adrian Câciu: Nu o privesc ca o ajustare uniformă, toate ministerele trebuie să taie x lei fiecare ordonator de credite. Nu văd o astfel de abordare, pentru că sunt și situații care în diferă la ordonator la ordonator de credite. Această ajustare nu va afecta pachetul social cu care acecastă coaliție și programul nostru de anul acesta, fiscal-bugetar, am venit, pachetul social și pachetul economic. La fel, nu va afecta investițiile și absorbția de fonduri europene.
Reporter: Mai mult nu a spus ministrul de finanțe, dar detalii despre ce cheltuieli ar putea fi eliminate putem afla dintr-o postare a șefului său pe linie de partid. Liderul PSD, Marcel Cioacu, spune că una dintre soluții ar fi eliminarea sporurilor și premiilor care se acordă angajaților din sistemul bugetar în mod constant. "Ar trebui eliminate toate acele bonusuri de lungă durată din sectorul bugetar. Mă refer la cele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepţional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă, fără legătură cu performanța în muncă", a transmis Marcel Ciolacu pe Facebook.
O altă metodă de reducere a cheltuielilor este eliminarea pensiilor în cazul celor nu au împlinit încă vârsta de pensionare, dar sunt în același timp și angajați la stat, a mai spus liderul PSD. Toate aceste declarații vin pe fondul unei reduceri a încasărilor la bugetul de stat. Sunt cu 3 miliarde de lei mai mici decât și-a propus ANAF să încaseze în primul trimestru al anului. Practic, Fiscul a colectat peste 83 de miliarde de lei, o sumă care teoretic este mai mare decât ceea ce a adunat în aceeași perioadă a anului trecut, însă practic diminuată de creșterea foarte mare a inflației.