Cetățuia Brașovului, revendicată în justiție de către Municipalitate
În perioada comunistă, ansamblul medieval s-a aflat în gestiunea ONT-ului, iar după anul 1990 a trecut în proprietatea SIF Transilvania, prin SC Aro Palace SA.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 29 Mai 2015, 12:59
Cetățuia Brașovului, monument istoric de secol XVII, a fost revendicată în justiție de către Municipalitate.
În perioada comunistă, ansamblul medieval s-a aflat în gestiunea ONT-ului, iar după anul 1990 a trecut în proprietatea SIF Transilvania, prin SC Aro Palace SA.
Primăria Braşov va revendica în instanţă Cetăţuia, considerînd că are argumente suficient de puternice pentru a dovedi că acest obiectiv a aparţinut oraşului, înainte să ajungă, în perioada comunistă, la ONT şi apoi la SIF Transilvania.
Reprezentanții Primăriei au declarat că au documente care merg, ca vechime, până în anul 1800.
Potrivit primarului George Scripcaru, ”datele adunate au fost puse cap la cap şi ne-au dat argumentele necesare pentru a porni procedura de revendicare în instanţă. Am identificat foarte multe date şi argumente care din punct de vedere juridic ne-au spus că aceasta este soluţia potrivită, iar demersul nostru este pe deplin justificat. Vorbim despre un monument la care, din datele noastre, Braşovul a participat pentru sporirea valorii şi nu ar fi fost corect să plătim pentru el. Poate ar trebui să fie şi cei de la Aro Palace co-interesaţi să îl doneze de vreme ce au spus că pentru ei Cetăţuia are valoare zero. Noi vrem să reabilităm acest monument istoric şi să îl includem într-un circuit istoric“.
Anul trecut, Consiliul Local şi-a manifestat dreptul de preempţiune şi interesul de a cumpăra Cetăţuia.
Între cele două părți, SC Aro Palace SA şi Primăria Braşov au existat negocieri pentru un eventual schimb de proprietăţi.
Municipalitatea a hotărât însă să renunțe la aceste negocieri și să revendice monumentul medieval.