Cetăţenia română, reparaţia "unor nedreptăţi istorice"
Preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, consideră că acordarea de cetăţenie română pentru locuitorii Republicii Moldova reprezintă o reparaţie a unor nedreptăţi istorice, asemănătoare cu cea acordată de alte state.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 August 2010, 14:43
În timp ce în România nou înfiinţata agenţie pentru cetăţenie a îmbunătăţit procedurile prin care cetăţenii Republicii Moldova îşi pot recăpăta cetăţenia română, în presa europeană voci alarmiste avertizează că România va inunda Uniunea cu proaspeţi cetăţeni români cu drept de liberă circulaţie.
Preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a contrazis ferm, într-un interviu acordat pentru HotNews astfel de presupuneri.
El a explicat că mai multe state europene au făcut astfel de reparaţii ale unor nedreptăţi istorice.
Mihai Ghimpu a dat exemplu Germaniei Federale care acorda cetăţenie germanilor din Est.
Totodată, preşedintele Republicii Moldova a spus că şi Rusia ia asemenea măsuri, şi nimeni nu aduce obiecţii.
"Investitorii vin acolo unde este stabilitate politică"
"În prezent 70 la sută din bugetul Republicii Moldova vine din ajutoare externe", a mai precizat Mihai Ghimpu.
Republica Moldova speră să beneficieze din proiecte care ar putea fi derulate prin parteneriatul estic, mai ales că, au fost depuse şi documentele pentru finanţare.
Preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a precizat că situaţia economică este strâns legată de cea politică şi a explicat că fluxul de investiţii străine în Republica Moldova s-a oprit din cauza faptului că în decembrie nu a fost ales preşedintele ţării.
El a mai explicat că toţi investitorii vin cu bani acolo unde există o stabilitate politică şi prin urmare în acest moment toţi investitorii aşteaptă să vadă cum va fi rezolvată situaţia pe scena politică.
"Dacă la referendumul din 5 septembrie cetăţenii Republicii Moldova vor spune da, va trebui modificată legea, astfel încât preşedintele să fie ales de popor", a afirmat Mihai Ghimpu.
Acesta nu a precizat însă dacă, după referendum, va candida sau nu la preşedinţie.
Aşa cum situaţia în Republica Moldova este încă neclară politic, la Bucureşti se vehiculează variantele privind ce fel de guvern va avea România în toamnă.
"Susţin opoziţia dacă are un program mai credibil decât al actualei guvernări"
În interviul comun de la HotNews cu preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şeful statului român, Traian Băsescu, a insistat asupra deciziei sale de a alege acea variantă care va fi în interesul naţional.
El a spus că dacă opoziţia vine cu un program mai credibil decât cel al actualei guvernări, el nu va ezita să o susţină.
Preşedintele Traian Băsescu a explicat că România urmăreşte atent situaţia din Republica Moldova, dar, a atras atenţia că ea nu se implică.
Şeful statului s-a aratat nemulţumit de nivelul redus al investiţiilor româneşti în Republica Moldova, dar a precizat că lucrurile se schimbă atunci când vine vorba despre ceea ce face statul.
Bugetul rectificat al României, a spus Traian Băsescu, cuprinde deja 25 de milioane de euro, bani alocaţi pentru reconstruirea a 1.000 de case în Republica Moldova, în regiunea afectată de inundaţii.
Preşedintele a mai anunţat ca a început şi selecţia pentru 5.000 de locuri oferite tinerilor din Republica Moldova pentru studii în România.