Cetăţeni români de etnie romă evacuaţi dintr-o tabără de la periferia Romei
O echipă a Ambasadei României în Italia a fost prezentă la operaţiunile de evacuare a taberei de romi Camping River, de la periferia Romei, pentru a oferi informaţii şi asistenţă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Iulie 2018, 10:32
O echipă a Ambasadei României în Italia a fost prezentă la operaţiunile de evacuare a taberei de romi Camping River, de la periferia Romei, pentru a oferi informaţii şi asistenţă consulară.
Potrivit corespondentului RRA Elena Postelnicu, acolo trăiau aproximativ 400 de familii de cetăţeni români de etnie romă cu numeroşi copii.
Reporter: Cetăţenii români de etnie romă din tabăra Camping River de la periferia Romei, evacută joi, au primit asistenţă consulară din partea autorităţilor române de la Roma. Ambasadorul României în Italia, George Bologan:
George Bologan: Încă de la aprobarea planului de integrare a populaţiei de etnie romă pe teritoriul Romei, din 2017, Primăria Romei a fost implicată în aplicarea măsurilor de incluziune socială prin oferirea unor soluţuii alternative care prevăd acordarea de sprijin material, locativ şi social, inclusiv pentru repatriere în ţara de origine, în baza cărţilor de identitate. Doresc să subliniez că niciuna din măsurile propuse de Primăria Roma, ca parte a acestui plan, nu a avut un caracter rasist sau discriminatoriu la adresa vreunui cetăţean român de etnie romă.
Reporter: Autorităţile italiene le-au propus cetăţenilor de etnie romă să îi repatrieze, oferindu-le câte 3.000 de euro, propunere acceptată doar de 14 români din Craiova.
George Bologan: Din informaţiile pe care noi le-am obţinut, toţi cetătenii români de etnie romă au plecat din zona taberei, o parte dintre aceştia alegând să plece în ţară sau în alte părţi, iar o altă parte a acceptat propunerile de asistenţă şi cele locative oferite de Primăria Romei.
Reporter: Primarul Romei,Virginia Raggi, a fost săptămâna trecută la Craiova. Aţi discutat cu ei după ce s-au întors de la Craiova?
Virginia Raggi: Din reacţiile pe care le-am primit, întâlnirile au fost utile şi cred că aceasta este calea pentru identificarea soluţiilor, nu doar în acest caz, dar în general între statele membre comunicarea directă între factorii decidenţi atât la nivelul guvernamental, cât şi la cel al administraţiei locale este importantă pentru că la probleme comune identificăm împreună soluţii comune.
Reporter: Ambasadorul României în Italia, George Bologan, exclude ideea tendinţei de rasism, în prezent, în peninsulă, chiar şi în ciuda măsurilor drastice întreprinse contra migraţiei ilegale