Cerşetoria şi prostituţia "nu mai sunt considerate infracţiuni"
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, la 1 februarie, cele două fapte sunt sancţionate mai blând printr-o amendă contravenţională.
Articol de Radiojurnal, 27 Ianuarie 2014, 19:29
De la 1 februarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, cerşetoria şi prostituţia nu mai sunt considerate infracţiuni, ne-au transmis redactorii Radio România Actualităţi Liliana Nicolae şi Eliza Ungureanu.
Dacă până acum cei care obişnuiau să câştige bani din aceste practici riscau pedeapsa cu închisoare de până la trei ani, de la 1 februarie aceste practici se sancţionează doar cu amendă contravenţională.
Cerşetoria şi prostituţia sunt considerate în continuare fapte antisociale, dar sancţionate mai blând printr-o amendă contravenţională.
Avocatul Daniel Cazacu-Ganea spune că nici până acum măsurile luate pentru limitarea cerşetoriei şi a prostituţiei nu au avut efectul scontat.
"În condiţiile în care nu înăspreşti şi diminuezi sancţiunea aplicabilă unor fapte, aceste fapte se vor înmulţi. Semnalul pe care îl dă modificarea acestui Cod Penal în ceea ce priveşte sancţionarea acestor două fapte este aceea de drum liber. Din punctul ăsta de vedere, tendinţa este de legalizare" a precizat Daniel Cazacu-Ganea.
Un studiu realizat în urmă cu trei ani arată că 56% dintre românii intervievaţi doresc legalizarea prostituţiei, cât priveşte cerşetoria există campanii de informare pentru descurajarea acestui fenomen, în spatele căruia se ascund frecvent adevărate reţele.
Într-un asfel de caz avem de-a face cu traficul de persoane, iar cei care practică în acest mediu, atât cerşetoria, cât şi prostituţia, sunt considerate victime şi nu sunt sancţionate.
Multe amenzi s-au prescris
"Orice situaţie de acest gen este evaluată, concluziile cu privire la victimizarea unui cerşetor sau a unei prostituate prin trafic conducând la măsurile de asistenţă pe care legea le prevede pentru aceştia şi implicit şi la activarea clauzei de nepedepsire" a declarat comisar-şef de poliţie Adrian Petrescu din cadrul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane.
Până acum, multe dintre amenzi s-au prescris, iar persoanele sancţionate nu au putut fi executate pentru că nu deţin bunuri sau proprietăţi.
Potrivit noilor reglementări, în cazul în care amenda nu este plătită, persoana respectivă trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii sub supravegherea primăriei, dar sancţionate sau nu fenomenele rămân.