Cerere de suspendare a referendumului
Două ONG-uri contestă organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.
Articol de Mihaela Breazu, 11 Noiembrie 2009, 14:53
Asociaţia Pro Democraţia a depus la Curtea de Apel Bucureşti o cerere de suspendare a referendumului.
Pro Democraţia şi Agenţia pentru Monitorizarea Presei au depus şi o plângere administrativă la Administraţia prezidenţială. Conform preşedintelui Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, plângerea pune în evidenţă o serie de iregularităţi cu privire la referendum.
În ceea ce priveşte cererea de suspendare depusă la Curtea de Apel, Cristian Pîrvulescu a declarat că reprezentanţii celor două organizaţii neguvernamentale sunt dispuse să apeleze chiar la instituţii internaţionale pentru ca precedentul organizării unui referendum în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale să nu devină regulă.
"Am constat că legislaţia europeană se referă la alegerile legislative, nu la alegerile prezidenţiale. Cred că un asemenea proces, desfăşurat la Strasbourg, va duce la lămurirea a foarte multe situaţii. Noi ştim că există o serie de recomandări ale Adunãrii Parlamentare a Consiliului Europei şi ale Consiliului de la Veneţia cu privire la organizarea alegerilor", susţine Cristian Pîrvulescu.
"Această recomandare de bună practică nu a fost luată în considerare, dar, pe de altã parte, constatăm că sunt o serie de chestiuni juridice confuze pe care doar o instanţă le poate rezolva", a mai adăugat preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu.
Curtea de Apel Bucureşti va discuta pe 19 noiembrie cererea de suspendare a referendumului programat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, cerere făcută de 2 organizaţii non-guvernamentale.
De cealaltă parte, şeful de campanie al preşedintelui Traian Băsescu, iniţiator al referendumului, e de părere că demersul celor 2 organizaţii non-guvernamentale nu are nici o şansă.
Legat de chestiunea referendumului din 22 noiembrie, trebuie amintit şi faptul că alte 4 organizaţii non-guvernamentale, reunite în aşa numita "Alianţă pentru Statul de Drept", au trimis recent Avocatului Poporului un document de poziţie privind posibilele riscuri de fraudă morală, cerând acestei instituţii să sesizeze şi ea Curtea Constituţională.