Cerere de reexaminare respinsă de Senat
Senatul a respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma "educație sexuală" cu "educație sanitară".
Articol de Florin Lepădatu, 22 Iunie 2021, 20:57
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Senatul a respins marţi, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma 'educație sexuală' cu 'educație sanitară' și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede că elevii au nevoie de acordul scris al părinților pentru a participa la acest curs.
Alina Stănuță ne spune care au fost argumentele formațiunilor politice în favoarea sau împotriva cererii de reexaminare: "Liberalii au votat în plenul Senatului pentru ca legea să prevadă acordul scris al părinților în ceea ce privește programele de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară.
Eugen Pîrvulescu, senator: Am înţeles cât este de importantă familia, cât este de important viitorul familiei noastre, copiii noștri. Ne gândim foarte serios ca părinți că statul poate să intervină fără un accept al părinților, atunci când sunt minori, în anumite decizii importante ale vieții. Ne-am gândit foarte serios astăzi la ce înseamnă România, ce înseamnă familie.
Colegi de coaliţie, cei de la USR Plus s-au abținut de la vot. De altfel, ei au fost singurii care au susținut că ar fi nevoie de ore de educație sexuală pentru elevi începând cu clasa a V-a.
Irineu Dărău, senator: Ar fi trebuit această lege întoarsă la comisii şi avută în sfârșit o discuție onestă. Da, ne-am abţinut pentru că nu putem vota împotrivă împotriva unei legi care conține multe prevederi utile pentru protecția copiilor și pentru copii abandonați din această țară. Cei care în mod ipocrit au grefat acel amendament pe o lege care nu avea nicio legătură cu subiectul educație sexuală au greșit și de aceea după un an jumate de la inițierea legii o avem doar astăzi pe masă.
PSD şi AUR au votat alături de PNL pentru forma inițială a documentului.
Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR: Est în mod clar nevoie de acordul părinților și asta e prevăzut prin lege. Mă bucur că măcar din când în când putem să facem o majoritate pe lucrurile care țin de normalitate.
Documentul merge acum la Camera Deputaților pentru votul final."