Ceremonii militare şi religioase de Ziua Veteranilor
Ministerul Apărării organizează ceremonii militare şi religioase în Bucureşti şi în garnizoanele cu unităţi militare ce au executat misiuni în teatrele de operaţii.
Articol de Radiojurnal, 11 Noiembrie 2017, 09:02
Ministerul Apărării Naţionale organizează, cu prilejul Zilei Veteranilor, ceremonii militare şi religioase în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare ce au executat misiuni în teatrele de operaţii.
În Parcul Tineretului din Capitală, la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii, va fi păstrat, la ora 11:00, un moment de reculegere şi va fi oficiat un serviciu religios.
Apoi, vor avea loc o ceremonie de schimbare a gărzii la monument şi o festivitate de înaintare în grad a unor veterarani.
În ţară, vor fi organizate ceremonii de depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuţi în teatrele de operaţii.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin lege în 2014, pentru recunoaşterea meritelor personalului Armatei participant la acţiuni militare şi pentru acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei.
În 11 noiembrie 1918 intra în vigoare armistiţiul între puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării Marii Uniri de la 1 decembrie.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif-Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrele de operaţii din Afghanistan.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, din 1996, România a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.
În jur de 40.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afghanistan, Irak, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.