Ceremonii militare la Craiova şi la Râmnicu Vâlcea, de Ziua Europei
În toată ţara sunt organizate ceremonii, expoziţii, concerte, simpozioane, proiecţii de filme şi activităţi sportive, cu ocazia zilei de 9 mai.
Articol de Radiojurnal, 09 Mai 2019, 15:03
În toată ţara sunt organizate ceremonii, expoziţii, concerte, simpozioane, proiecţii de filme şi activităţi sportive, cu ocazia zilei de 9 mai.
În capitală a avut loc o depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial, de pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare 'Carol I'.
De asemenea, la Constanţa, Mangalia, Babadag, Tulcea şi Brăila au fost ceremonii militare şi religioase. Manifestări speciale au avut loc şi la Craiova, la Monumentul Eroilor Războiului de Independenţă. Relatează corespondentul nostru, Florin Firu.
Reporter: În deschiderea evenimentului, corul Colegiului Militar din Craiova a intonat Imnul Național al României, după care Muzica Militară a intonat Imnul Uniunii Europene. Aceste momente au fost urmate de slujba religioasă de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, oficiată de un sobor de preoți ai Garnizoanei Craiova. După alocuțiunile rostite de reprezentanți ai administrației publice locale și județene au fost depuse coroane de flori, la Monumentul Independenței, ultimele repere ale ceremoniei fiind defilarea Gărzii de Onoare și onorul Muzicii Militare.
*
Realizator: Şi la Râmnicu Vâlcea a avut loc o ceremonie militară de înălţare a drapelelor României şi Uniunii Europene, pe platoul din faţa Prefecturii. O corespondenţă de la Ana Maria Cârstea.
Reporter: Marcarea Zilei Europei pe platoul din fața Prefecturii Vâlcea s-a dovedit a fi o adevărată sărbătoare pentru cei prezenți, o ocazie aparte pentru a-şi exprima bucuria de a face parte din marea familie europeană.
Florin Epure, istoric, directorul Direcției pentru Cultură Vâlcea: Este un început, 9 mai 1950, al constituirii unei familii europene, la care a aderat la 1 ianuarie 2007 și România şi ne aducem aminte că am avut un om deosebit, un oltean deosebit, Nicolae Titulescu, care a fost președintele Societății Națiunilor, și atunci, sigur că noi avem o istorie mai veche în ceea ce privește legăturile cu Franța, cu alte state europene și apartenența aceasta la Uniunea Europeană.
-: Este o recunoaștere a identității naționale într-un spațiu cultural european, în același timp o amprentă vie asupra generației în devenire, deoarece reușesc să asocieze valorile fundamentale europene cu tot ceea ce înseamnă procesul lor educativ.
-: Ne ajută pentru viitorul nostru ca toate țările să fie unite pentru călătorii, drepturi mai multe.
-: Pentru mine, Ziua Europei reprezintă, să-i spunem, sărbătoare, care aduce la un loc toate țările. Suntem un tot unitar și asta va trebui să ne facă să ne simţim bine.