Ceremonii dedicate Zilei Naţionale a României
În toată ţara au avut loc manifestări de Ziua Naţională, evenimentul major fiind parada militară de la Arcul de Triumf din capitală. Radio România Actualităţi a difuzat o ediţie specială, Maraton de Ziua Naţională.
Articol de Răzvan Stancu, 01 Decembrie 2010, 11:55
La ceremoniile dedicate Zilei de 1 Decembrie, care s-au desfăşurat la Arcul de Triumf, bucureştenii au asistat la defilarea celor 1.500 de militari şi reprezentanţi ai Ministerului de Interne, precum şi ale celorlalte unităţi speciale de luptă.
Ceremonia a început cu prezentarea gărzii de onoare premierului Emil Boc şi intonarea Imnului de Stat.
Dintre oficialităţile care au fost prezente la manifestare s-au enumerat ambasadori, şefi de arme din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, miniştri, oameni politici, reprezentanţi ai clerului.
Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, avioanele şi elicopterele care urmau să survoleze zona nu au putut decola.
În capitală, ceremoniile militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori au început încă de la primele ore ale dimineţii la monumentul închinat eroilor militari căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului.
În Parcul Carol I, la Mormântul Ostaşului Necunoscut au avut loc depuneri de coroane din partea instituţiilor statului, a veteranilor de război, dar şi a ONG-urilor.
Manifestările din Capitală s-au încheiat cu retragerea cu torţe a militarilor din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul".
Manifestări dedicate Zilei Naţionale în ţară
La Alba Iulia, şirul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale s-a deschis cu depunerea de coroane şi jerbe la statuile făuritorilor Marii Uniri, la busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, la statuile lui Ionel Brătianu, respectiv Iuliu Maniu, dar şi la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, artizanul primei Uniri, informează redactorul Septimiu Roman.
La Sala Unirii apoi au fost primite soliile cetăţilor de scaun ale Unirii, reconstituindu-se în mod simbolic scena de acum 92 de ani.
Serbările dedicate Zilei Unirii au continuat cu un concert de muzica electronică.
Un spectacol de muzică populară, altul de muzică şi poezie cu foşti membri ai Cenaclului "Flacăra" şi un foc de artificii au constituit, după-amiază şi seara, punctele de atracţie ale manifestărilor.
În Argeş pe lângă depunerile de coroane la monumentele eroilor ori a simpozioanelor şi expoziţiilor, fasolea şi cârnaţii au fost la mare căutare.
Ziua Naţională a României a fost marcată în Giurgiu prin manifestări în Parcul Elevilor , la Biserica "Înălţarea Domnului" şi în Piaţa Tricolorului.
La Sfântu Gheorghe, manifestările au început cu un Te-Deum la Catedrala Ortodoxă, urmat un marş al Unirii până la statuia Voievodului Mihai Viteazul.
Manifestările care marchează cei nouăzeci şi doi de ani de la Marea Unire s-au desfăşurat în judeţul Satu Mare la Monumentul Ostaşului Român, prin o slujbă de pomenire dar şi o depunere de coroane în memoria celor căzuţi la datorie.
Sute de persoane au participat, miercuri, la festivităţile de Ziua Naţională a României, organizate de Primăria Bistriţa în faţa statuii poetului Andrei Mureşanu, autorul versurilor Imnului Naţional. Vizualizaţi galeria foto de la Bistriţa aici.
La Arad, oraş unde a fost pregatită de altfel Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Autorităţile locale au pregătit pentru a marca împlinirea a 92 de ani de la săvârşirea Marii Uniri o serie de manifestări menite să readucă acest moment în memoria locuitorilor oraşului.
La Botoşani, şase primari din Ucraina au participat, alături de oficialii botoşăneni, la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.
Manifestări dedicate Zilei Naţionale în străinătate
Ziua Naţională a României a fost marcată în Spania printr-o serie de manifestări organizate de asociaţiile românilor, dar şi de misiunile diplomatice din această ţară.
Între cele mai importante: concertul susţinut de grupul vocal instrumental “Anton Pann”, eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Madrid, la Auditoriul Fundaţiei Lázaro Galdiano.
Români din Statele Unite au participat în seara zilei de 30 noiembrie la recepţia dedicată Zilei Naţionale de către Ambasada României la Washington, iar pe lângă obişnuitele sarmale şi mămăliguţă aceştia au avut parte şi de cântecele Mariei Ciobanu.
Şirul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României a început în Italia la 24 noiembrie cu un concert susţinut de tenorul român Ştefan Pop.
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a adresat un mesaj României de Ziua Naţională, în care a evidenţiat rolul important al României în cooperarea la Marea Neagră, în Parteneriatul estic, în Strategia Dunării şi pentru regiunea Balcanilor.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, i-a adresat un mesaj de felicitare preşedintelui Traian Băsescu, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în care îşi exprimă totodată recunoştinţa pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în ultimul an pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Emisiune specială la Radio România Actualităţi
Radio România Actualităţi a difuzat un program special de 1 Decembrie, Maraton de Ziua Naţională.
Realizatorul emisiunii Alexandru Rusu a avut ca invitaţi personalităţi din diverse domenii, printre care tenismanul Ilie Năstase, arhitectul Dorin Ştefan, Paula Seling & Ovi, soprana Mariana Nicolesco, naistul Gheorghe Zamfir, exploratorul Teodor Negoiţă, dramaturgul Matei Vişniec, academician profesor Dr. Laurenţiu Popescu, artistul Ştefan Hruşcă, Emilia Moroşan - românca premiată de preşedintele american Barack Obama pentru realizările în cercetare, gimnasta Nadia Comăneci şi mulţi alţii.
Audio: Fragment din emisiunea specială "Maraton de Ziua Naţională" cu transmisiune de la Chişinău, mesaje de la ascultători şi rubrica despre români celebri - fostul tenismen Ilie Năstase şi arhitectul Dorin Ştefan.
Audio: Fragment din emisiunea specială "Maraton de Ziua Naţională" cu rubrica despre români celebri - cercetătoarea Emilia Moroşan şi fosta gimnastă Nadia Comăneci.