Ceremonii dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni
Lideri politici de la Budapesta şi fruntaşi ai partidelor maghiare din România au luat parte la manifestările din 15 martie care marchează Ziua maghiarilor de pretutindeni.
Articol de Radiojurnal, 15 Martie 2014, 21:33
Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sărbătorită sâmbătă, ca de obicei, în localităţi din judeţele din Transilvania în care trăiesc etnici maghiari.
Au fost organizate adunări publice, defilări în costume populare ungureşti, slujbe religioase şi depuneri de flori.
Sute sau chiar mii de oameni au luat parte la aceste manifestări, fără a fi semnalate incidente sau excese de limbaj, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni la Târgu Mureş, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi.
Lideri politici de la Budapesta şi fruntaşi ai partidelor maghiare din România au luat parte, ca şi în anii trecuţi, la manifestările de 15 martie, care se desfăşoară anul acesta în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 6 aprilie din Ungaria şi înaintea alegerilor europarlamentare.
Ei au vorbit în discursurile lor despre aspiraţiile maghiarilor şi despre dreptul lor la autonomie.
Vicepremierul ungar Semjén Zsolt a afirmat că autonomia cerută de maghiari "nu este un fel de specialitate secuiască", nu este "o cerere exagerată", ci "ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană".
"De aceea, atunci când noi vorbim de autodeterminare nu suntem împotriva nimănui. Ceea ce cerem noi este ceva normal, ce decurge din drepturile omului, iar drepturile omului sunt şi colective", a declarat vicepremierul ungar.
După incidentele de la Târgu Mureş de luni, autorităţile române au decis să nu mai permită intrarea pe teritoriul României a unor cetăţeni ungari care desfăşoară pe teritoriul românesc activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de tineret din cele 64 de comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik.
Mai mult, DIICOT a anunţat că are în lucru un dosar în care sunt cercetate mai multe persoane, cetăţeni ungari, pentru acţiuni împotriva ordinii constituţionale.
Corespondenţii RRA ne-au mai transmis că tot sâmbătă, în paralel cu manifestările dedicate Zilei Maghiarilor, la Cluj Napoca şi Arad au avut loc marşuri ale Mişcării Noua Dreaptă, la care nu s-au semnalat incidente.
Manifestări la Cluj
O manifestare de Ziua Maghiarilor de pretutindeni a avul loc la Cluj, după cum transmite corespondentul Bianca Pădurean.
Mai puţini maghiari decât în alţi ani au ales să sărbătorească public ziua de 15 martie la Cluj.
Îmbrăcaţi în costume populare ungureşti, cu cocarde roşu-alb-verzi şi drapeluri ale Ungariei, manifestanţii au participat mai întâi la o slujbă religioasă în Biserica Sfântul Mihail, apoi au pornit într-un marş pe străzile oraşului, care a avut ca punct terminus clădirea fostului hotel Biasini, locul de întâlnire al revoluţionarilor de la 1848.
Manifestanţii au depus coroane de flori la clădirea în care se întâlneanu Petöfi Sándor sau Nicolae Bălcescu.
Din partea autorităţilor maghiare a participat consulul maghiar Iános Magda, iar din partea celor româneşti a fost primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vuşcan şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Aproape toţi au făcut apel în discursurile lor la bună înţelegere şi la frăţietate.
Cu aproximativ o oră înainte de manifestările maghiarilor, peste 100 de membri ai organizaţiei Noua Dreaptă au făcut şi ei un marş, însă cele două tabere nu s-au întâlnit, deşi au trecut prin aceeaşi piaţă la momente diferite.
Membrii Noii Drepte au depus coroane de flori la statuia lui Avram Iancu din Cluj.