Ceremonie de decorare a drapelului de luptă al SMAp
Drapelul de luptă al Statului Major al Apărării a fost decorat astăzi cu "Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer, cu însemn de război, pentru militari".
Articol de Radu Dobriţoiu, 12 Noiembrie 2019, 12:35
Drapelul de luptă al Statului Major al Apărării a fost decorat astăzi cu "Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer, cu însemn de război, pentru militari". Ceremonia a fost prilejuită de împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Statului Major al Apărării. Actuala structură de comandă a Armatei României este continuatoarea Corpului de stat major general al Armatei Principatelor Unite, înfiinţat la 12 noiembrie 1859, după Unitea Principatelor.
Discursul ministrului apărării naţionale Nicolae Ionel Ciucă:
"Ziua de 12 noiembrie 1859 reprezintă una dintre cele mai importante date din calendarul tradiţiilor militare, o adevărată zi de naştere a armatei române moderne.
Acum 160 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfiinţa Corpul de Stat Major General al Principatelor Unite, structura de conducere care a elaborat şi implementat, în deceniile care au urmat, toate deciziile cu impact major asupra organismului militar românesc.
Nu întâmplător Statul Major al Apărării este de o vârstă cu România modernă. Marele Stat Major a condus oştirea română în momentele cruciale ale marilor bătălii de la Vidin, Plevna şi Smârdan, pentru cucerirea Independenţei de stat, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, în Primul Război Mondial, sau în campaniile desfăşurate în cel de-al Doilea Război Mondial, atât în estul, cât şi în vestul Europei, dar mai ales pe teritoriul naţional, în aprige, eroice şi memorabile încleştări, cum au fost bătălia de la Oarba de Mureş, împreună cu eliberarea oraşelor Carei şi Satu-Mare.
Ne înclinăm cu respect în fața tuturor celor care au luptat pentru ca România să devină o țară unită, puternică și independentă. Veteranilor de război, adevărate legende, le mulțumim pentru dăruirea și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă și pentru faptul că au reprezentat adevărate modele pentru noi toți.
Statul Major al Apărării, indiferent de denumirea purtată, a fost unul dintre pilonii pe care s-a construit armata modernă din zilele noastre, care a făcut istorie în acest colţ de lume, inclusiv prin aportul veteranilor care au activat, după război, în structurile organismului militar.
Ceremonia de astăzi, de decorare a Drapelului de luptă al Statului Major al Apărării cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofițer, cu însemn de război, pentru militari, subliniază, încă o data, atât importanța acestei structuri de comandă a Armatei României, dar și a dumneavoastră, resursa umană, a celor care vă desfășurati misiunile cu profesionalism și dedicare.
În același timp trebuie să recunoaștem că această decorație recunoaște contribuția tuturor militarilor în rezervă și retragere, în mod deosebit a celor care au lucrat în Statul Major General și a șefilor SMG, parte dintre dumnealor prezenți astăzi la ceremonie, cărora le mulțumesc pentru profesionalismul și realizările din timpul madandatului.
Îi salutăm și pe cei peste 1.200 de militari români care, la rândul lor, scriu astăzi istorie în misiunile externe ale Armatei României, fie că se află în Afganistan, Balcanii de Vest, Polonia sau Mali.
În această zi deosebită îi avem în gândurile noastre și pe cei 30 de camarazi pe care i-am pierdut, în ultimii ani, în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Bosnia Herțegovina, precum și pe cei peste 190 care au fost răniți. Am fost onorat să îmi îndeplinesc misiunile alături de acești bravi militari, modele de curaj, dăruire și dragoste de țară.
Chiar ieri am sărbătorit Ziua veteranilor, dedicată militarilor care au fost în teatrele de operații, și îi asigur că, și din postura de ministru al apărării naționale, voi continua să îi sprijin în toate proiectele, fie ele sociale sau legislative.
Dragi camarazi,
Statul Major al Apărării a dovedit că poate acţiona ca o echipă profesionistă care ştie să lucreze integrat și eficient. Aceste calități vor fi cu atât mai importante în noul mediu de securitate, imprevizibil și extrem de volatil.
Apărarea țării noastre poate fi concepută doar prin prisma unei abordări colective, bazată pe valori comune, iar experiența acumulată de Armata României în cadrul NATO și al uniunii Europene ne asigură un statut solid în relația cu armatele aliate și partenere.
Vom continua să dezvoltăm Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, inclusiv din perspectiva sprijinului pe palierul implementării obiectivelor naţionale în contextul procesului de adaptare a posturii aliate de descurajare şi apărare.
De asemenea, vom îndeplini, în continuare, angajamentele de împărţire echitabilă a responsabilităţilor – contribuție financiară, capabilităţi şi participarea la misiune, prin alocarea și în viitor a două procente din PIB pentru apărare, și ne vom concentra pe programele de înzestrare a Armatei României cu tehnică și echipamente moderne, demne de o țară aliată. Astfel, vom continua să ocupăm unul dintre primele locuri în cadrul NATO în acest domeniu, ceea ce confirmă faptul că țara noastră este un partener credibil în cadrul Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.
Sunt convins că Statul Major al Apărării, Armata României, va face totul pentru a consolida acest rol și pentru a își îndeplini misiunile constituționale de garantare a suveranității, a independenței și integrității naționale.
Cu ocazia Zilei Statului Major al Apărării, vă mulţumesc tuturor pentru activitatea pe care o desfăşuraţi în slujba Armatei României şi vă urez succes în tot ceea ce întreprindeţi pentru creşterea prestigiului corpului de elită din care faceţi parte.
La mulţi ani!"