Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ceremonia dedicată Zilei Naționale, la Arcul de Triumf - în direct la RRA

Ceremonia dedicată Zilei Naționale, la Arcul de Triumf - în direct la RRA
Foto: Administrația prezidențială

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Decembrie 2020, 12:00

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 decembrie, ora 11:00) - Realizator: La Arcul de Triumf din Capitală este programată să înceapă la această oră ceremonia dedicată Zilei Naționale, la care participă și șeful statului. În acest an, din cauza pandemiei de coronavirus nu va mai avea loc tradiționala defilare a militarilor și tehnicii de luptă, iar avioanele nu vor mai survola spațiul aerian. Cătălin Porcarul este în direct și ne spune ce se întâmplă acum la Arcul de Triumf. Bună dimineața, Cătălin!

Reporter: Bună dimineața! Şi "La mulți ani, România!", vă spun de aici de la Arcul de Triumf. Cu o mică completare, nici populația nu va participa la manifestarea organizată în acest an cu ocazia Zilei României.

Este așteptat să sosească președintele României, Klaus Iohannis. Deja îi văd pe miniștrii cabinetului Orban, care sunt așezați - nu mai putem vorbi despre o tribună, vorbim despre păstrarea distanței fizice între participanți. Sunt reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, veterani de război, reprezentanți ai Corpului Diplomatic și Consular acreditat la București și, nu în ultimul rând, sunt medici militari și medici civili, care se află în prima linie în lupta cu noul tip de coronavirus.

Alături de mine este şi Cristian Dumitraşcu, pe care îl auziţi în fiecare dimineaţă la RRA la "Jurnal militar".

Cristian Dumitraşcu: Şi care vă spune bună dimineaţa! La mulţi ani! Acum este primit președintele României, Klaus Iohannis.

Reporter: Președintele României va primi onorul din partea militarilor Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul". Îl vedem pe preşedintele României că se îndreaptă spre dispozitivul de la Arcul de Triumf.

Cristian Dumitraşcu: Pe acordurile Orchestrei reprezentative a Armatei, care ca în fiecare zi națională este aici și dă onorul tuturor românilor.

Reporter: Cristi, este o sărbătoare, o manifestare atipică în acest an. Eram obișnuiesc să vedem blocurile de paradă...

*

Vasile Toader, general maior: Domnule preşedinte, Detaşamentul de Onoare şi invitaţii sunt gata pentru începerea ceremoniei dedicată Zilei Naţionale a României. Sunt locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, general maior Toader.

*

Cristian Dumitraşcu: L-am auzit pe generalul Toader, cel care a dat raportul. Noi eram privilegiaţi aici, în locul în care suntem şi acum. În fiecare an eram exact în locul în care tehnica militară intra în Piaţa Arcului de Triumf.

Reporter: Şi mulțimea care era adunată...

Cristian Dumitraşcu: Şi mulţimea care acum nu este, dar acum ne ascultă la radio și știm că suntem aproape de cei care nu pot să fie astăzi aici.

Reporter: După ce președintele României va primi onorul din partea militarilor Gărzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" se va intona imnul de stat, iar pe parcursul intonării se vor executa 21 de salve de tun.

Marșul de întâmpinare, așa cum ne-am obișnuit să-l auzim de fiecare dată în momente oficiale.

Klaus Iohannis: Bună ziua!

-: Să trăiţi!

Reporter: Așa cum ați auzit, președintele Klaus Iohannis a salutat dispozitivul care i-a dat onorul.

Cristi Dumitraşcu: Şi a salutat, de asemenea, asistența, reprezentații Armatei, reprezentanții tuturor ministerelor care sunt aici, evident personalul diplomatic și oficialii, în format restrâns de data asta, care sunt prezenţi aici.

-: Excelența voastră domnule preşedinte, doamnelor și domnilor, orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale și tenorul Șerban Cristache, solist al corului MApN, vor interpreta Imnul Național al României.

*

Cristi Dumitraşcu: S-a intonat Imnul de Stat al României, un cântec cu mare semnificație, care a fost cântat în 1848 la Râmnicu Vâlcea pentru prima dată și care după 1990 a devenit Imnul de Stat al României.

Reporter: Cele 21 de salve de tun au fost executate de către bateria salve a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".

În aceste momente, președintele Klaus Iohannis depune o coroană de flori în memoria eroilor români care au căzut pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului și, bineînțeles, în memoria victimelor virusului SARS-CoV-2.

Cristi Dumitraşcu: Şi dacă îmi permiți, o paranteză, pentru că pe Imnul Eroilor se depun coroanele, trebuie să reamintim că ieri a fost resfințită Crucea de pe Masivul Caraiman, Crucea Eroilor, care este un mare act de recunoaștere a jertfei eroilor din Primul Război Mondial și, de fapt, din toate războaiele prin care România a reușit să redevină mare şi să fie cea de astăzi.

Reporter: Revenind la salvele de tun, acestea în prezent au o simbolistică aparte: au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalități, ca parte a protocolului organizat de către state.

Se păstrează un moment de reculegere în memoria celor căzuţi pe câmpurile de bătălie.

Reporter: În scurt timp preşedintele va susţine o alocuţiune aici la Arcul de Triumf din Capitală. Să-l ascultăm.
Klaus Iohannis: Dragi români, în această piață, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei. Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil.
În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați la fel ca în anii precedenți de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului și al speranței națiunii române, urez "La Mulți Ani!" românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism!
Niciodată în ultimele decenii n-am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară care a schimbat viața planetei, pandemia de COVID-19 care ne-a afectat și pe noi, ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite.
Ca în atâtea momente definitorii ale zbuciumatei noastre istorii, în fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj și de dârzenie, luptă cu pandemia și, prin salvarea altor români, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate și unire, în spirit și acțiune, care s-au împlinit în acel neasemuit 1918.
De la începutul pandemiei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițele par din nou a ne despărți. Și totuși, nimic nu ne poate ține departe, în spirit, pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Nimic nu ne poate împiedica să ne aducem aminte, astăzi, de toți cei care, cu credință, viziune, abnegație și jertfă, au contribuit la desăvârșirea statului român modern.
Doamnelor și domnilor, istoria României, aidoma celei a Europei căreia îi aparținem, nu se aseamănă cu un marș triumfal și nu a fost niciodată o succesiune luminoasă de evenimente fericite. Dimpotrivă, istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile, care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităților și existența statului. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au trăit perioade de gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Hotărârea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, voința de a trăi liberi și în pace au făcut însă posibilă surmontarea tuturor acestor grele încercări, în pofida provocărilor aproape de neimaginat.
Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția Română din Decembrie 1989, integrarea în NATO și aderarea la Uniunea Europeană sunt bornele României democratice de astăzi. Niciuna dintre aceste realizări nu s-a produs de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu, cu deplină convingere, că România pe care au visat-o este un proiect realizabil prin muncă, solidaritate și sacrificiu. În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia s-a decis Unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, care a secerat sute de mii de vieți și după ce țara noastră fusese aproape ștearsă de pe hartă? Și totuși s-a întâmplat. Arcul de Triumf, lângă care ne aflăm acum, ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite cu stăruință, el atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală, contemporană Cale a Victoriei, un viitor european, al securității, împlinirilor și prosperității. Suntem datori să păstrăm, ca bunuri de cel mai mare preț, libertatea, unitatea și independența, câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași, și să ne cinstim așa cum se cuvine eroii care au redat națiunii române mândria și onoarea.
Dragi români, eroii patrioți despre care am vorbit au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vă vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi. În acest an, în care românii au avut de suportat consecințele pandemiei și măsurile restrictive menite să diminueze efectele acesteia, când am fost nevoiți, cu toții, să renunțăm la o viață normală pentru a ne proteja sănătatea, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie, luptându-se cu virusul și boala, pentru viața și sănătatea semenilor noștri. Efortul tuturor a fost și este unul uriaș, privațiunile și modul în care ni s-a schimbat viața ne-au atins pe toți, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată de nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an, personalul medical și toți cei care se sacrifică pentru a opri răspândirea virusului, dar și către victimele acestui virus ucigaș și familiile lor. Transmit, în numele Statului Român, toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară. Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină efortul cadrelor medicale și al forțelor de ordine și siguranță publică şi, în numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că, în ciuda riscurilor enorme la care vă expuneți, vă părăsiți zi de zi căminele pentru a merge în spitale să salvați vieți. Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut, din martie încoace, de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit de medici, de asistente și de infirmiere, de asistenți medicali și de ambulanțieri. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți le datorăm viața celor apropiați.
Totodată, felicit societatea civilă, care în toată această perioadă a fost un partener în lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplară și răspunsul prompt oferit în multe situații disperate. Fiecare epocă are momentul său culminant! Fiecare generație are eroii săi! Sunt convins că, în viitor, cei care astăzi sunt copii își vor aminti de acest efort național, așa cum noi îi evocăm azi pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Peste ani, vom putea fi mândri de modul în care românii au răspuns acestei provocări. Generațiile viitoare își vor aminti de omenia voastră, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Și ceea ce vă va face demni de respect nu va fi doar contribuția nobilă adusă cauzei umanitare, ci și valorile și idealurile noastre comune și faptul că suntem dispuși să luptăm pentru ele, la fel cum au făcut-o străbunicii noștri acum mai bine de un secol.
Dragi români, astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momente pe care le cinstim de Ziua Națională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade pline de provocări și implicarea într-un nou angajament pentru viitor. Nu va fi ușor, dar sunt sigur că împreună, cu energie și responsabilitate, vom reuși să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale. În întreaga Românie am văzut povești copleșitoare despre oameni care își dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalți, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!
Drumul nostru înainte nu va fi ușor. Împreună și solidară cu partenerii săi europeni, România vede în această perioadă de criză momentul unei reporniri a energiilor sale pentru creștere și prosperitate, pentru echilibru și pace. Acum este momentul să formulăm strategii responsabile și realiste, să reparăm acolo unde stricăciunile sunt profunde, să dezvoltăm proiecte ambițioase și de lungă durată acolo unde suntem în suferință de decenii.
Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-și facă auzită vocea, prin vot, și să aleagă un nou Parlament. E acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis și mai aproape decât orizontul speranțelor noastre. Un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.
Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că "deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat" - închei citatul. De acțiunile fiecăruia dintre noi depinde ca tinerele generații să trăiască în pace, prosperitate și stabilitate. Amintind despre sacrificiul suprem al înaintașilor noștri și onorând memoria acestora, nu trebuie să ne temem de viitor. Viitorul îl construim împreună! La fel cum națiunea română a depășit atâtea momente dificile, sunt sigur că și de această dată vom reuși!
Uniți, solidari și hotărâți vom trece cu bine și peste această perioadă grea. Și când această pandemie va fi depășită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună și vom spune că uniți am învins și că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniți vom învinge! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Vă doresc multă sănătate!

Transcriere asigurată de Agenția de presă RADOR

(PH)

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis
România 22 Decembrie 2024, 09:40

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis

Pe sectorul de drum în cauză se va interveni pentru deszăpezire, imediat după ce condițiile meteo vor permite acest lucru,...

Traficul rutier pe drumul din Sinaia spre Cota 1400 a fost închis