Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti
Mii de persoane au fost prezente duminică seară la Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti, organizată la Mausoleul Eroilor din localitate.
Articol de Florin Lepădatu, 07 August 2017, 06:46
Mii de persoane au fost prezente duminică seară la Ceremonia comemorativă a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti, organizată la Mausoleul Eroilor din localitate.
Prin prezenţa lor, cele mai înalte oficialităţi ale statului, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai corpului diplomatic, ai partidelor politice şi ai cultelor au dorit să aducă un omagiu celor peste 25.000 de militari români care au murit, au fost răniţi sau au fost daţi dispăruţi în vara anului 1917.
Carmen Gavrilă a asistat la eveniment şi vine cu o sinteză în Radiojurnal: "Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri, la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, că în acea perioadă, România era ameninţată nu doar de armatele străine, ci şi de pericolul bolşevismului, iar viitorul ţării noastre a fost salvat de eroismul armatei şi de coeziunea societăţii în jurul unui proiect pentru o Românie nu doar unită, dar şi mai democratică şi mai incluzivă.
Şeful statului a explicat că este meritul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, al guvernului şi al politicienilor epocii că au însufleţit naţiunea şi că deciziile de atunci sunt exemple de legiferare cu responsabilitate şi asumare a datoriei până la sacrificiu.
Preşedintele a adăugat că astăzi, când valorile UE sunt atacate de populism şi demagogie, comemorarea Marelui Război aduce cel mai puternic argument în favoarea proiectului european şi anume, pacea: Klaus Iohannis: "Între aspiraţiile naţiunii române şi viziunea părinţilor fondatori ai Europei unite există o deplină concordanţă.
Ea este dată de preţuirea libertăţii şi de aspiraţia către o societate în care legea este egală pentru toţi."
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a menţionat şi el sacrificiile şi eroismul Armatei Române: Călin Popescu-Tăriceanu: "Mărăşeşti rămâne veşnic în conştiinţa naţională ca simbol al determinării poporului român şi în patrimoniul gloriei noastre militare."
În cinstea celor care şi-au pierdut viaţa la Mărăşeşti a fost intonat Imnul Naţional, s-au tras salve de tun, Mausoleul a fost survolat de avioane, inclusiv F-16 şi s-a ţinut o slujbă de pomenire."