Cercetătorul Octavian Jurma se așteaptă la 15.000 de îmbolnăviri pe zi
Medicul epidemiolog şi cercetătorul Octavian Jurma, a afirmat la RRA că se aşteaptă ca, săptămâna viitoare, să ajungem la 15.000 de îmbolnăviri pe zi:
Articol de Radiojurnal, 09 Noiembrie 2020, 13:46
Noile restricţii intrate astăzi în vigoare nu sunt suficiente pentru scăderea semnificativă a cazurilor de COVID-19 şi ar fi necesare măsuri şi mai dure, consideră unii specialişti. Invitat astăzi la Radio România Actualităţi, medicul epidemiolog şi cercetătorul Octavian Jurma, a afirmat că se aşteaptă ca, săptămâna viitoare, să ajungem la 15.000 de îmbolnăviri pe zi:
Octavian Jurma: Chiar dacă măsurile ar fi fost complete, duse la maximum, tot am fi avut încă două săptămâni de creştere. E ca un robinet pe care îl închizi, dar după aceea apa continuă să se scurgă o vreme. Aceste măsuri nu au intenţia să oprească complet robinetul, ci doar să încetinească suficient de mult scurgerea, în speranţa că sistemul medical va putea face faţă, însă sistemul medical este cel puţin de două ori depăşit. Săptămâna aceasta în mod cert vom depăşi 12.000 de cazuri, iar săptămâna viitoare probabil 15.000.
Realizator: Credeţi că s-ar fi o carantină totală după modelul din unele ţări europene?
Octavian Jurma: Da, absolut, am făcut simulări şi dacă intrăm în 1 noiembrie putem să ieşim în zonă de sub 2.000 de cazui de sărbători. Şi eu şi mulţi alţi colegi de-ai mei am vrea să auzim specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică pronunţându-se. Nu auzim niciun specialist pronunţându-se asupra situaţiei epidemiologice în comunicarea publică. Realizator: Octavian Jurma a precizat că, în opinia sa, este necesară testarea, în masă, a populaţiei, aceasta fiind şi cea mai buna soluţie pentru a ne asigura că economia funcţionează:
Octavian Jurma: Este mult mai ieftin să testezi pe cineva şi să-l trimiţi înapoi la lucru decât să-l ţii 14 zile în izolare și să-i plăteşti concediu medical. Discutăm de testele acestea de antigen rapide care sunt mai puțin sensibile, dar la nivel de masă pot asigura o întoarcere la economie, însă acestea trebuie cuplate cu o perioadă de carantină minimă. Noi dacă am reuşi măcar să testăm pe anchete epidemiologice. Nu se mai testează contacţii direcţi, trebuie să ai trei simptome ca să te testezi. De-asta unul din trei oameni care sunt testaţi sunt pozitivi. Situaţia este complet scăpată de sub control.
Realizator: În ceea ce priveşte un vaccin împotriva noului coronavirus, doctorul Octavian Jurma a spus că, cel mai probabil, acesta nu va fi disponibil înainte de luna aprilie a anului viitor decât în loturi limitate.