Centru internaţional de studii avansate pentru zona Dunării
Ministrul de externe, Teodor Baconschi a anunţat că înfiinţarea unui centru internaţional de studii avansate asupra Dunării, Deltei şi Mării Negre se numără printre priorităţile UE.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Iunie 2010, 08:01
Ministrul de externe, Teodor Baconschi a anunţat că înfiinţarea unui centru internaţional de studii avansate asupra Dunării, Deltei Dunării şi Mării Negre se numără printre priorităţile Planului de acţiuni al strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării.
Şeful diplomaţiei române a făcut anunţul în deschiderea unei conferinţe internaţionale, la Constanţa, despre strategia Uniunii Europene privind regiunea dunăreană.
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, consideră că interconectările strategice dintre statele vecine, România, Ungaria, Serbia sau Bulgaria, pot avea un impact deosebit asupra securităţii energetice şi protecţiei mediului.
Teodor Baconschi spune că România a reuşit să trimită la Bruxelles două contribuţii naţionale consistente.
"Una despre cum vedem noi întreaga regiune a Dunării, şi o a doua care cuprinde deja proiecte concrete din partea României", a precizat ministrul de externe român.
Teodor Baconschi a adăugat că pe 8 noiembrie, la Bucureşti va fi convocat summitul dunărean.
Pentru cei care s-au întrebat de ce este nevoie de o strategie a Dunării, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, a explicat că este un cadru pentru colaborare.
Johannes Hahn a subliniat "ideea şi necesitatea cooperării între regiunile şi statele dunărene, pentru că abordarea în strategia Dunării este aceea de lucru în comun în chestiuni care nu pot fi rezolvate de un singur actor. De exemplu, navigabilitatea Dunării e posibilă numai prin efort comun".
Ministrul dezvoltării, Elena Udrea, a apreciat că o soluţie pentru dezvoltarea economică de-a lungul Dunării, în România, o reprezintă parteneriatele public-privat şi, de aceea, în prezent este în lucru o lege în acest sens.
Elena Udrea a anunţat între altele proiectul canalului care să lege Bucureştiul de fluviu, respectiv de coridorul transeuropean de transport numărul 7.