Centru de Explorare a Energiei de la UPB - un prim pas pentru pregătirea viitoarelor generaţii de ingineri
Este un proiect-pilot care pune România pe harta importantă a energiei nucleare civile. Centrul este deschis în cadrul Facultăţii de Energetică.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Mai 2023, 03:09
La Bucureşti a fost inaugurat ieri, primul Centru de Explorare a Energiei din Europa, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular produs de o companie americană. Centrul este deschis în cadrul Facultăţii de Energetică a Universităţii Politehnica. Este un proiect-pilot, care pune România pe harta importantă a energiei nucleare civile. La eveniment a participat şi premierul Nicolae Ciucă. Redactorul RRA, Iulian Olescu are detalii.
Iulian Olescu: Premierul Nicolae Ciucă a spus că activitatea centrului de explorare va contribui decisiv la poziţionarea ţării noastre într-o zonă de relevanţă internaţională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară.
Premierul - Nicolae Ciucă: În dezvoltarea şi implementarea de reactoare modulare mici bazate pe tehnologie americană NuScale, România este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite; şi nu o spun eu, ci au spus-o cei care au ales România, reprezentanţii NuScale. Avem experienţă de peste 26 de ani în operare sigură şi activitate de peste 50 de ani a reglementatorului independent CNCAN. Suntem singura ţară din regiune care îşi poate asuma acest rol de lider la nivel european.
Iulian Olescu: Centrul contribuie şi la obiectivele României în ceea ce priveşte securitatea energetică şi decarbonizare prin energie curată, stimulând, în acelaşi timp, colaborarea la nivel regional.
Ministrul Energiei -Virgil Popescu: România a fost vizionară. România şi-a dorit să aibă tehnologie nucleară, tehnologie nucleară foarte sigură, nu vorbim de sigură, vorbim de foarte sigură, o tehnologie nucleară care nu poluează, pentru că ne-am asumat, ca şi ţară, până în 2050, să reducem emisiile. Iar eu tot timpul spun şi o să spun de fiecare dată: decarbonare fără energie nucleară nu se poate.
Iulian Olescu: România are capacitatea şi atuurile necesare pentru a deveni un lider european în implementarea în siguranţă a reactoarelor modulare mici, precum şi un centru de educaţie şi formare în acest domeniu în regiune.
Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti: Este pentru noi o mare responsabilitate în învăţământul superior românesc să putem fi parte la această schimbare, să putem explica lumii, societăţii în ansamblul său, nevoia acestei schimbări, să trecem peste frici, să explicăm ştiinţific, alături de parteneri, ce înseamnă toate aceste schimbări.
Iulian Olescu: Deschiderea centrului de la Bucureşti reprezintă un prim pas pentru pregătirea viitoarelor generaţii de ingineri, care vor juca un rol semnificativ în proiectul strategic de implementare a primei centrale cu reactoare modulare mici din România, care va contribui, la rândul său, la acţiunile de protecţie a mediului, de securitate energetică şi de acces la energie curată şi sigură, au subliniat participanţii la eveniment.