Centrele medicale de permanenţă "ar putea fi închise"
Medicii de familie ar putea închide centrele de permanenţă şi ar putea să nu mai elibereze reţete speciale compensate suplimentar pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei.
Articol de Marilena Frâncu, 13 Decembrie 2013, 14:34
Medicii de familie iau în calcul posibilitatea de a închide centrele de permanenţă, începând din luna februarie sau martie anul viitor, şi de a nu mai elibera reţetele speciale care ofereau o compensare suplimentară pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei.
Motivul este sancţiunea dată de Curtea de Conturi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru că a acordat sume mai mari de bani Centrelor de Permanenţă din ţară, motivând că a interpretat greşit legea.
CNAS a dat în judecată Curtea de Conturi, dar a pierdut procesul, iar acum medicii de familie din Centrele de Permanenţă sunt cei puşi să plătească.
Medicii din zece judeţe au primit notificări la nivelul cabinetelor pentru recuperarea unor sume privind funcţionarea Centrelor de Permanenţă în anii 2009-2011.
Situaţia a fost creată în urma unui control al Curţii de Conturi la nivelul Casei Naţionale, însă medicii sunt cei care trebuie să returneze zeci de mii de lei, deşi ei susţin că este vorba de o legislaţie greşit interpretată şi iau în calcul închiderea acestor centre prin respectarea paşilor legali, cel mai probabil în februarie-martie anul viitor.
Legea "ar trebui modificată"
Mai există şi problema pensionarilor cu venituri sub 700 de lei care primesc compensare de 90 % pentru medicamente în baza unei declaraţii pe proprie răspundere la medicul de familie.
"Au fost judeţe în care aceste declaraţii au fost luate în considerare, dar şi multe judeţe în care nu s-au luat în considerare declaraţiile şi sumele au fost imputate medicilor, deşi pacienţii respectivi şi-au luat reţetele", spune Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, spune că se vor lua măsuri în acest caz.
"Dacă medicul de familie, atunci când a eliberat reţeta, are declaraţie pe proprie răspundere şi talon de pensii, aşa cum o cere legea şi normele, atunci nu este nicio problemă, poate sta liniştit şi dacă există case judeţene care s-au îndreptat împotriva medicilor care aveau toate aceste documente, o să iau măsuri foarte clare, dar în cele mai multe cazuri nu există aceste declaraţii pe propria răspundere şi atunci, nu avem altă soluţie - şi pe aceasta am contestat-o şi nu am avut câştig de cauză - decât să respectăm decizia Curţii de Conturi", afirmă Cristian Buşoi.
Preşedintele Casei a precizat că există propunerea înaintată ministerului sănătăţii privind modificarea legii prin care să se ia în calcul veniturile pensionarilor pe anul fiscal anterior.
El şi-a manifestat deschiderea pentru un dialog cu reprezentanţii medicilor de familie şi a adăugat că situaţia dublării eliberării reţetelor la medicul de familie şi în spital va fi soluţionată odată cu introducerea cardului de sănătate.