Centrele de permanenţă
Centrele de permanenţă - un serviciu medical care, în mare parte, nu îşi atinge scopul.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Noiembrie 2021, 07:53
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Trei pacienţi într-o singură lună - acesta este numărul celor care au beneficiat de serviciile unui medic de la un centru de permanenţă din judeţul Botoşani.
Doctorul, însă, a încasat sume mari de bani pentru gărzile făcute, pentru că aşa prevede legislaţia.
La Urgenţe, în schimb, medicii abia fac faţă valului uriaş de pacienţi care, teoretic, ar trebui sa fie consultaţi în aceste centre.
Astfel, statul român aruncă în fiecare an sume uriaşe pe un serviciu medical care, în mare parte, nu îşi atinge scopul.
Cu detalii corespondenta RRA, Gina Poenaru: ” Medicii de familie au câștigat sume frumoase pentru gărzile efectuat în centrele de permanență, acolo unde pacienții sunt puțini și rari. În județul Botoșani există 13 centre, în care 71 de medici acordă, prin rotație, servicii medicale pe parcursul nopții, dar și în timpul sărbătorilor legale. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani a decontact, de exemplu, de la începutul acestui an peste 6,2 milioane de lei pentru servicii medicale acordate unui număr de 22.639 de pacienți. În foarte multe zone din județ aceste centre nu sunt deloc solicitate. Pacienții se pot adresa când medicii sunt de gardă, fără să mai ajungă la spital. Cu toate acestea, oamenii continuă să aglomereze unitatea de primiri urgențe din obișnuință.”