Centre pentru intervenţii în cazul accidentelor vasculare
Centrele pilot pentru intervenţii vor fi deschise la Iaşi şi Târgu Mureş. Procedura poate mări, în mod considerabil, şansele la viaţă şi la recuperare totală a pacienţilor.
Articol de Mihaela Dragomir, 19 Ianuarie 2014, 08:03
Autorităţile anunţă deschiderea a două centre pilot, la Iaşi şi Târgu Mureş, pentru intervenţii în cazul accidentelor vascular-cerebrale.
Procedura poate mări, în mod considerabil, şansele la viaţă şi la recuperare totală a pacienţilor afectaţi.
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Raed Arafat, susţine că intervenţia în cele două centre pilot va fi similară cu implantul de stent în caz de infarct miocardic.
"În principiu, este un proiect cu care începem anul acesta, cu două centre. A fost instalat un aparat nou, un angiograf special, căruia noi în spunem angiograf biplan foarte complex care a fost alocat de câteva luni de ministerul sănătăţii pentru acest proiect, iar eu sper că în primul trimestru al acestui an să vedem deja primele acţiuni ale colegilor", a spus Raed Arafat.
Fonduri pentru prevenirea morţii subite
Totodata, Raed Arafat a mai spus că în cadrul programului de Infarct Miocardic Acut, în acest an se vor aloca fonduri şi în vederea prevenirii morţii subite.
Profesor doctor Dan Dobreanu, specialist cardiolog în cadrul Institutului Inimii din Târgu Mureş, spune că pacienţii cu risc vor beneficia de implantarea unor dispozitive care, în caz de infarct, vor acţiona ca defibrilatoare.
"România are deja la ora actuală numeroase centre şi numeroşi specialişti capabili să practice această procedură, dar principala problemă pe care am avut-o până în acest moment era finanţarea, pentru că aceste dispozitive sunt relativ scumpe. Practic, nu aveam posibilitatea de a proteja decât un număr extrem de redus de pacienţi din cei care aveau indicaţia pentru această procedură", a spus Dan Dobrean.
Medicul a mai precizat că prin intermediul acestui program, numărul de implanturi de dispozitive de acest tip ar putea creşte de trei ori faţă de situaţia actuală.
El a adăugat că în 2012 în România erau implantate în jur de 180 de dispozitive.